ABD Suud petrolüne saldırıya yanıt vermeye hazır !

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’da petrol tesislerine yönelik saldırıya yanıt vermeye hazır olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan’da Cumartesi günü iki petrol tesisine yönelik düzenlenen dron saldırısı sonucu petrol üretiminin yarısı durdu. Bu durumun bir kaç hafta sürebileceği belirtiliyor. Suudi petrolü, küresel ekonomi için de stratejik olarak görülüyor. Üretimi durdurulan petrol miktarı, küresel pazarlardaki petrolün yüzde 5’ini temsil ediyor.

Trump Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan’ın petrol tedariki saldırıya uğradı. Suçluyu tanıdığımıza inanmamızın nedenleri var” dedi.

ABD Başkanı, yapılacak incelemeler doğrultusunda yanıt vermeye hazır olduklarını belirterek, “Ama Krallığın kimin bu saldırının sorumlusu olduğuna kanaat getirdiğini ve hangi biçimde hareket edeceğimizi bize söylemesini bekliyoruz” dedi.

Trump bu açıklaması ile olası bir askeri yanıta gönderme yaptı. ABD Başkanı bir önceki twitter mesajında “Strategic Petroleum Reserve” petrolünün kullanımına izin verdi.

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun saldırıları ile karşı karşıya olan Husi milisleri, Suudi petrol şirketi Aramco’nun tesislerine saldırıyı üstlenmişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “küresel enerji tedarikine yönelik benzeri görülmemiş saldırının” Yemen’den geldiğini gösteren “hiçbir kanıt” olmadığını savunarak, İran’ı saldırının arkasında olmakla suçladı. İran ise “asılsız” ve “anlaşılmaz” diyerek tepki gösterdi.