ABD, Suriye’nin güneyindeki silahlı gruplara sırt çevirdi

ABD’nin Suriye’nin güneyindeki silahlı gruplara, Şam’ın bir operasyon düzenlemesi halinde yardım etmeyeceği bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre Rusya’nın desteğindeki hükümet güçleri, Dera ve Suveyda bölgelerinde denetimi sağlamak için operasyon hazırlığı yapıyor.

Silahlı grupların bir komutanı AFP’ye yaptığı açıklamaya göre Washington, operasyon yapılması halinde destek vermeyeceğini bildirdi.

Washington’un silahlı gruplara gönderdiği mesajda şu ifadelerin kullanıldığı belirtildi: “Kendi çıkarlarınıza, halkınızı ve grubunun çıkarlarına dayanarak bir karar almanız gerektiğini anlıyoruz. Ancak kararınızı bizim tarafımızdan askeri bir müdahale umudu veya varsayımına dayandırmamanız gerekiyor.”

ABD, mektubun içerisine ilişkin şimdilik herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı.

Suriye ordusu, birkaç gündür süren yoğun bombardımanlardan sonra Cumartesi günü Dera bölgesinde silahlı gruplara karşı alan kazandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Rusya hava kuvvetleri de geçen yıl kabul edilen ateşkesten bu yana ilk kez Cumartesi gece saatlerinde Dera’yı bombaladı.

Rusya, ABD ve Ürdün, Temmuz 2017’de ülkenin güneyinde silahlı grupların denetimindeki alanları çatışmasızlık bölgeleri kapsamına almıştı. Aynı güçler, sözkonusu bölgelere ilişkin yeniden müzakerelerde bulunuyor. Cuma günü ABD’nin BM nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, Moskova’yı ateşkese uyması için Suriye hükümeti üzerinde baskı kurmaya çağırmıştı.

AFP’nin haberinde adı verilmeyen silahlı grup komutanı, ABD’den gelen mektubun yaptıkları yardım çağrısına bir yanıt olmadığını söyledi. Sözkonusu grup komutanı, “Müdahalede bulunmayacaklarını biliyorduk, hayal kırıklığına uğramadık” dedi.