ABD Suriye’de süresiz savaşa mı hazırlanıyor?

ABD’de Trump yönetimi, Suriye topraklarında İran’ın varlığı olduğu sürece çıkmayacakları yönünde mesaj verdi. Bu açıklama ABD’nin Suriye’de süresiz bir savaşa hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “İran güçleri, İran sınırları dışında kalmaya devam ettikçe gitmeyeceğiz, ve bu İran’ın ittifakları ve silahlı milisleri de kapsıyor” dedi.

ABD’nin Suriye topraklarında DAİŞ ile mücadele kapsamında 2 bin dolayında askerinin bulunduğu belirtiliyor. Amerikalı yetkililer daha önce de ABD’nin Suriye’deki varlığının süreceğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

PENTAGON’A GÖRE ÇEKİLMEK STRATJİK DÜŞÜNCESİZLİK

Ocak ayında Pentagon, Suriye’deki askeri varlığın DAİŞ’in geri dönüşünü engellemek için “ne kadar gerekirse o kadar süreceğini” belirtmişti.

Haziran ayında da Savunma Bakanı Jim Mattis, DAİŞ ile çatışmalar sona erdikten hemen sonra ABD’nin Suriye’yi terk etmesinin “stratejik düşüncesizlik” olacağını ifade etmişti.

Ancak ilk kez Amerikalı güçlerin Suriye’deki varlığı İran askeri ve İran yanlısı güçlerin varlığına doğrudan bağlandı.

ARTIK DAİŞ’E KARŞI DEĞİL, İRAN İLE DOLAYLI SAVAŞ

AFP’ye göre bu doğrudan bağ, Suriye’deki müdahalenin türünü de değiştiriyor. Suriye’deki batılı müdahale yasal olarak DAİŞ çetelerinin Avrupa’daki saldırıları ardından, DAİŞ’e karşı mücadele ile açıklanıyordu. AFP; “Sözkonusu olan artık İslam Devleti’ne karşı bir savaş değil, dolaylı olarak İran’a karşı bir savaştır” dedi.

Bolton sözleri Savunma Bakanı Mattis’e de soruldu. Mattis, ABD’nin Suriye politikasının değişmediğini belirterek, DAİŞ’i yenmek için Suriye’de olduklarını ifade etti. Mattis, “Ve sırtımızı döndüğümüz andan itibaren geri gelmeyeceklerini güvenceye almak için” diye ekledi.

John Bolton’dan daha ölçülü bir dil kullanmayı tercih eden Savunma Bakanı, ama Bolton ile aynı “müzik parçasını” okuduğunu söyledi. Alandaki durumun karmaşık olduğunu belirten Mattis, “Yüzlerce kurnazlık ve nüans var, bunu ilk tanıyan benim” dedi.

SONU GELMEYEN SAVAŞ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian. “sonu gelmeyen bir savaş” konusunda uyarıyor: “Siyasi bir çözüme angaje olmak Başar El Esad ve onu destekleyenlerin sorumluluğundadır, aksi halde alanda bir çeşit sonu gelmeyen savaşa doğru gitme riski var” dedi.