‘ABD ordusu siber saldırılara karşı savunmasız’

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sayıştay’ı niteliğindeki GAO tarafından yayınlanan rapora göre, Pentagon’un birçok alandaki gecikmesi nedeniyle Amerikan savunması siber saldırılara karşı oldukça korunmasız durumda.

Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) özellikle siber güvenlik uzmanlarının işe alınmasında oldukça geç kaldığı vurgulanan raporda, bunun ciddi sorun yarattığının altı çiziliyor.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SİSTEMİ VE ASKERLERİ SAVUNMASIZ HALE GETİRİYOR

ABD ordusunun birçok silah ve teçizatının yoğun biçimde bilişim teknolojileriyle donatıldığına dikkat çekilen raporda, savaş uçakları veya gemileri örnek gösterildi. Ordu mensubu askerlerin GPS kullanımı nedeniyle karada rahatça tespit edilebildikleri uyarısı yapılan raporda, teknik yazılım programları ve alıcıların faydaları ile zararlarına yer verildi.

Tüm bu yazılım ve alıcıların askerlerin görevlerinde daha etkili olmasını sağladığı kaydedilen raporda, ancak bunların askerleri siber saldırılara karşı savunmasız bıraktığı uyarısı yapıldı.

1 SAATTE KONTROLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Raporda isim ve detay verilmeden geçmişte yaşanan bazı olaylara da değinilirken, bir silah sistemini test eden iki Pentagon uzmanı tarafından rahatlıkla sızıldığı ve bir gün içerisinde bu silah sisteminin kontrolünün siber saldırgan görünümündeki bu uzmanların eline geçtiği bilgisi paylaşıldı. Bir başka vakada ise Pentagon uzmanlarının bir askeri tatbikat sırasında rahatlıkla sisteme sızdıkları ve askerleri farklı biçimde yönlendirebildikleri belirtildi.

Raporda Pentagon’un silah sistemlerinin ‘savunmasızlığının’ ulaştığı noktanın bilincinde olmadığı vurgulanırken, bunda özellikle yapılan deneme testlerinin ‘kimi nedenlerle’ daha sofistike bir biçimde yapılmamasının etkili olduğu dile getirildi. Ayrıca bilişim uzmanlarının Pentagon yerine özel sektörü tercih etmesinin de güvenlik açığını büyüttüğüne dikkat çekiliyor.

Son yıllarda Rusya’nın ABD ve diğer batı ülkelerine yönelik siber saldırılarını arttırdığı suçlamaları yapılıyordu.