ABD Kıbrıs askerlerine eğitim verecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz’in istikrarı için Kıbrıs askerlerine eğitim vereceklerini açıkladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yasadışı sondaj vaaliyetleri ve bu bölgedeki zengin gaz yataklarına yönelik özellikle Libya işgali ile yaptığı girişimler gerilimi tırmandırdı. 

Türkiye eksenli gerilimin yükseldiği bir sırada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD ile Kıbrıs arasındaki "güvenlik ilişkilerinin genişletilmesi” çerçevesinde Dışişleri Bakanlığının ilk kez Kıbrıs Cumhuriyeti askerlerinin eğitimi için fon ayırdığını bildirdi.

Washington’da düzenlediği basın toplantısında Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin askerlerine eğitim vereceklerini ifade eden Pompeo, "Bu adım, Doğu Akdeniz'de istikrarı desteklemek için önemli bölgesel ortaklarımızla ilişkilerimizi geliştirme çabamızın bir parçası” dedi.

Sözkonusu askeri eğitim ABD'nin Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim Programı'nın bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Program çerçevesinde yabancı subaylara eğitim verileceği ve dost ülke askerlerinin ABD ordusu ile ortak çalışmalarının iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

ABD, Aralık 2019'da Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı almıştı. Bu ambargo kararı, Kıbrıs’ta taraflar arasında silahlanma yarışını engelleme ve sorunun barışçı çözümüne katkı sağlama gerekçesiyle 1987’de alınmıştı.

ABD, ayrıca Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki yasadışı doğal gaz arama faaliyetleri konusunda da "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin haklarını desteklediklerini” açıklamıştı.