ABD ile İran arasında sağırlar diyalogu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, kapının “gerçek müzakerelere” açık olduğunu savunarak, İran’ın “sağır” sessizliğin tepki gösterdi. İran’a göre ise ABD müzakere konusunda “yalan” söylüyor.

ABD ile İran arasındaki gerilim tırmanırken, gerilimin yatışması yönünde de çağrılar yapılıyor. ABD bir yandan yaptırımları sertleştiriyor, diğer yandan müzakereye çağırıyor.

John Bolton, İran’ın “sağır” sessizliğine tepki göstererek, kapının “gerçek müzakerelere” açık olduğunu savundu.

Savaş yanlısı olarak tanımlanan Bolton, Kudüs ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Başkan (Trump) İran’ın nükleer silahlanma programı, balistik istemleri, uluslararası terörizme desteği ve dünya genelindeki kötü niyetli diğer davranışlarının tam ve denetlenebilir bir şekilde ortadan kaldırılması yönünde gerçek görüşmelere kapı açtı” dedi.

Bolton, “İran’ın yapması gereken tek şey, bu açık kapıdan geçmektir” diye ekledi.

YENİ YAPTIRIMLAR

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları’nın sekiz generalini hedef alan yaptırımlara imza attı. Hafta içerisinde İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de listeye eklenmesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin bu kararla “diplomatik kanalları nihai bir şekilde kapattığı” tepkisinde bulundu.

RUHANİ: BEYAZ SARAY YALAN SÖYLÜYOR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptırımların etkisinin olmayacağını zira Hamaney’in yurtdışında mal varlığının olmadığını belirtti.

Ruhani, ABD için “İran ile diyalog istediklerini söylediklerinde yalan söylüyorlar” diyerek, yaptırımların bunun kanıtı olduğunu belirtti.

Ruhani, “Amerika’nın politikası umutsuzluğunu gösteriyor. Bayaz Saray’ın eylemleri geri zekalılığına işaret ediyor. Tahran’ın stratejik sabrı, korktuğumuz anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanı, “Bir yandan müzakerelere çağırıyorsunuz, diğer yandan Dışişleri Bakanımıza yaptırım uygulamaya çalışıyorsunuz. Açık ki yalan söylüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

İronik ifadeler de kullanan Ruhani, “En azından dünyanın gerçek mi yalan mı söylediğinizi görmesi için biraz bekleyebilirdiniz” diye ekledi.

Ruhani, “Bu Beyaz Saray, zihinsel sorunlar yaşıyor. Ne yapacağını bilmiyor” dedi.