ABD’den Türkiye’ye: S-400 alırsan, F-35 yok!

NATO bünyesindeki ABD elçisi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması halinde, F-35’i kullanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Reuters’a göre Amerikalı elçi ay Bailey Hutchison, “F-35 sistemi ile bir ayrılma olacak. İttifak nezdinde Rus sisteminin varlığı ile F-35 programının etkilenmesi veya istikrarsızlaştırılması mümkün değil” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı bir açıklamada NATO ve ABD’nin tepkilerine rağmen S-400’lerin Temmuz ayının ilk yarısında teslim edilmeye başlayacağını söylemişti.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimine ilişkin ABD bir süre önce tedbirler almaya da başladı.

11 Haziran’da bir açıklama yapan Pentagon, Türk pilotlarının F-35 eğitimlerinin durdurulduğunu bildirmişti.

Pentagon sözcüsü Mike Andrews, "Bakanlığımız Luke Hava Üssü'ndeki Türk pilotların artık uçmadığının farkında” dedi.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği bir mektupta, Ankara’nın Moskova’dan S-400 füze savunma sistemlerini satın almaktan vazgeçmemesi halinde atılacak "ciddi adımlar" atacakları uyarısında bulunmuştu.

ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının bazı parçaları Türkiye’den tedarik ediliyor. Nisan ayı başında Amerikalı yetkililer, Türk mevkidaşlarını F-35 savaş uçakları projesi ile bağlantılı ekipman teslimatının durdurulduğu yönünde haberdar etmişti. Amerikalı kaynaklar, bundan sonraki eğitim teçhizatının ve F-35 bağlantılı bütün materyallerin sevkiyatının iptal edildiğini açıklamışlardı.

ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 konusunda endişeliler. Özellikle Rusya’nın, S-400 füze savunma sistemi ile F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve bu uçakların gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe duyuyor.