ABD’den Filistinlilere bir mali kesinti daha

ABD Filistinlilere yönelik mali yardımlarda yeni bir kesintiye gitti. 200 milyon dolarlık kesinti ardından bu kez 10 milyon dolarlı mali yardım da durduruldu.

ABD yönetimi 10 milyon dolarlık kesintiyi Pazar günü gerçekleştirdi. İsrail’deki ABD büyükelçiliği kaynaklarına göre bu bütçe Filistin ile İsrail arasındaki çatışmanın yönetimi için ayrılan bir bütçeydi.

Aynı kaynak, bundan böyle İsrailliler ile İsrail vatandaşı Araplar arasındaki uzlaşı için bütçe ayrılacağını bildirdi. Ancak bu miktarın ne kadar olacağına netlik kazandırılmadı. İsrailli Arapların, ülke nüfusunun yüzde 17.5’ini oluşturduğu belirtiliyor.

ABD yönetimi 24 Ağustos günü de Filistin halkına yönelik 200 milyon doları aşkın düzeydeki mali yardımı iptal etmişti. AFP’ye göre ABD büyükelçiliği bünyesindeki bir kaynak, bu paranın bundan böyle İsrail’deki programları geliştirmek için kullanılacağını söyledi.

Beyaz Saray, 200 milyon dolarlık kesintiyi, BM’nin Filistinlilere yardım kurumu olan UNRWA’yı finanse etmekten vazgeçtikleri yönünde yaptığı açıklamadan bir hafta sonrasına denk gelmişti. ABD, bu kurumun temel finansörü olarak önem kazanıyor. 2017 yılında ABD tarafından BM kurumuna 350 milyon dolarlık bütçe ayrılmıştı. 2018’de ise bu bütçeden sadece 60 milyon dolarlık bir bölüm Unwra’ya verildi.

VİZE YAPTIRIMI

ABD Başkanı Donald Trump, bu kararların Filistinlileri İsrail ile müzakerelere zorlamak için alındığını savunuyor. Filistin yönetimi ise ABD’nin Aralık ayı başında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ardından, Washington ile temaslarını koparmıştı. ABD ayrıca kısa bir süre önce Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Washington temsilciliklerini kapatma kararı da aldı.

Pazar günü bir açıklamada bulundan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ABD büyükelçisi, ailesine verilen vizenin geri alındığını duyurdu. Büyükelçi Husam Zamlot, 2020’de normalde bitmesi gereken vizelerin sona erdiği gerekçesiyle eşi ve iki çocuğunun ABD’yi terk ettiğini söyledi.