ABD'den İran'a tek taraflı BM yaptırımları

Washington yönetimi, İran'a yönelik BM yaptırımlarını tek taraflı olarak hayata geçirdi. ABD'nin kararının yeni gerilimler yaratması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece İran'a yönelik Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarını tek taraflı olarak hayata geçirdiklerini duyurdu.

Pompeo, yaptırımları ihlal edenlerin derhal cezalandırılacağı tehdidinde bulundu.

Washington'un bu tek taraflı adımının, ABD'yi daha da yalnızlaştırma ve uluslararası sahnede yeni gerilimler yaratma riski olduğu belirtiliyor.

YAPTIRIMLARA UYMAYANLARA 'CEZA' TEHDİDİ

Yaptırım mekanizması, ABD mali sistemi ve pazarına girişi kapatıyor. Pompeo, "Eğer BM üyesi devletler yaptırımları uygulamadaki zorunluluklarını yerine getirmezse" ABD'nin bunları cezalandırmak için kendi mekanizmalarını kullanmaya hazır olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı, BM yaptırımlarını ihlal edenlere karşı gelecek günlerde Amerikan "tedbirlerinin" açıklanacağını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, başkanlık seçimlerine altı hafta kalırken, Salı günü BM Genel Kurulu'nda sözkonusu tedbirleri açıklaması bekleniyor. Ancak mevcut durumda ABD neredeyse tek başına. Rusya, Çin ve Avrupa ülkeleri gibi tüm diğer büyük güçler ABD'nin kararına tepki gösteriyor.

ABD TEK BAŞINA

ABD'nin yaptırımlara ilişkin açıklamasından önce Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik ortak bir mektupla yaptırımları "yeniden hayata geçirme niyeti doğrultusundaki tüm kararlar veya tedbirlerin hukuki etkisinin olmayacağını" bildirmişti.

ABD, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, yaptırımlara geri dönmüş ve İran ile gerilim tırmanmıştı. ABD ambargonun sürmesi ve uluslararası yaptırımlara geri dönülmesi için diğer imzacılar üzerinde baskı yapıyordu.

ABD, 21 Ağustos günü Birleşmiş Milletler'de "snapback" adı verilen tartışmalı bir süreci de resmen aktifleştirdi. Bu mekanizme ile silah ambargosunun uzatılması dahil İran'a yönelik uluslararası yaptırımların yeniden tesis edilmesi talep ediliyor.

Sürecin belirlediği bir aylık süre 20 Eylül'de doluyordu. Bu tarihten itibaren yaptırımların yeniden hayata geçtiğinin açıklanması gerekiyor ancak ABD Avrupalı ittifakları olan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık ile diğer büyük güçler olan Çin ve Rusya'nın muhalefeti ile karşı karşılaşıyor.

BM DİPLOMATI: HİÇBİR ŞEY OLMAYACAK

Amerikan yönetimi özellikle İran'a yönelik silah ambargosunun "süresiz" bir şekilde uzatıldığını, nükleer ve balistik programla ilgili çok sayıda faaliyetin bundan böyle uluslararası düzeyde cezalandırılabileceğini bildiriyor. AFP'ye konuşan bir BM diplomatı "Hiçbir şey olmayacak. Hani tetiğe basarsınız ve mermi çıkmaz ya, öyle bir şey" dedi.