ABD’den Çin’e Türkiye’nin istediği S-400’ler nedeniyle yaptırım

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Çin Savunma Bakanlığı yetkililerine yaptırım kararı alırken, Türkiye konusunda ise ‘henüz karar verilmediği’ duyuruldu.

AKP hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere NATO ülkelerinin itirazlarına rağmen Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaya çalışmasının karşılıksız kalmayacağının bir işareti daha geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan S-400 sistemini satın alan Çin Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı yetkililerine yaptırım kararı alındığına dair kararnamenin imzalandığını duyurdu.

YAPTIRIM KARARININ SONRASINDAKİ ANLAŞMALAR CEZALANDIRILIYOR

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusya’ya karşı Amerikan yaptırımlarının yürürlüğe girdiği Aralık 2017’den sonra yapılan askeri anlaşmaların yaptırım kapsamına girdiği hatırlatıldı. Bir Bakanlık yetkilisi, S-400’lerin alımının yanı sıra Sukhoi savaş uçağı alınmaya çalışılması nedeniyle Çinli yetkililere yaptırım uygulanması kararı alındığını belirtti.

ABD’nin diğer ülkelerin ‘savunma sistemlerini zayıflatma’ gibi bir amacının olmadığını savunurken, Rusya’nın ‘kötü niyetli faaliyetlerinin önlenmesinin’ ve bu ülkeye para aktarımının engellenmesinin amaçlandığını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN S-400’LERDE ISRARI SORUN ÇIKARACAK

Bir basın brifinginde konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye’nin de S-400’ler nedeniyle yaptırım altına alınıp alınmayacağına kesin bir yanıt vermedi.

Ancak yetkili, Türkiye’yi kastederek henüz neti bir ‘fikir oluşturulmadığını’ söylerken, Sukhoi uçakları ile S-400 savunma sistemini satın almanın ‘sonuçlarına dair bilgi vermek için çok zaman harcadıklarını’ vurguladı.