ABD’de Meksika karteline operasyonlar: 600’ü aşkın gözaltı

ABD’de son altı ay içerisinde Meksikalı uyuşturucu kartellerinden en büyüğüne yönelik operasyonlarda 600’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Çarşamba günü yapılan son operasyonda 250 gözaltı var.

ABD’nin uyuşturucu ile mücadele kurumu DEA sorumlusu Uttam Dhillon basına yaptığı açıklamada, “Piton yılanı operasyonu”nun, Amerikan makamları tarafından bugüne kadar “Jalisco New Generation Cartel” isimli kartele karşı gerçekleştirdiği en büyük “vuruş” olduğunu belirtti.

Dhillon, “Ama bu kriminal örgütü yok etmek için çabalarımızın daha başındayız” diye ekledi. Amerikalı yetkiliye göre aşırı şiddet yöntemleri kullanan bu kartel, tüm dünya başta sentez olmak üzere farklı türde uyuşturucu maddeleri yayıyor.

Yetkili gözaltına alınanların yüksek ve orta dereceli kademelerde bulunan kişiler olduğunu ifade etti. Örgüt, El Mencho kod adlı Nemesio Oseguera isimli şefinin yetkisi altında piramidal bir yapısıyla biliniyor.

Yıllardan beridir arandığı belirtilen 53 yaşındaki uyuşturucu taciri Oseguera, ABD’de 2014’ten beri soruşturma konusu oluyor. ABD, bu kişinin tutuklanmasına yardımcı olacak bilgi getirene 10 milyon dolar ödül vaat ediyor.

Mevcut durumda ailesi etrafındaki çember daraltılıyor. Oğlu Ruben ya da kod adıyla El Menchito, 2015 yılında Meksika’da tutuklandı ve Şubat ayında ABD’ye teslim edildi. “Nagra” lakabıyla tanınan kızı Jessica Johanna yaklaşık 15 gün önce Washington’da gözaltına alındı. Kara para aklamakla suçlanıyor.

ABD son altı ay içerisinde bu kartele yönelik operasyonlarda 600’ü aşkın kişiyi gözaltına aldı. Çarşamba günkü son operasyonda 250 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor. Gözaltıların yanısıra, 20 bin kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Ekim 2018’de Amerikalı yetkililer tarafından yapılan bir açıklamada sözkonusu kartelin ABD’ye her ay en az 5 ton kokain ve 5 ton metamfetamin taşıdığı belirtilmişti. Bu kartel, Meksika’da ise hakimiyetini oluşturmak için askeri veya polisiye hedeflere de saldırmaktan çekinmiyor. 2015 yılında kriminal grubun üyeleri, askeri bir helikoptere yönelik saldırıda 20 asker ve bir polisi öldürmüştü.