ABD’de binlerce göçmen çocuk halen ailelerinden ayrı

ABD’de haftalardır gündemde olan cezaevlerindeki göçmenlerin çocuklarından ayrı tutulması uygulaması resmen sonlansa da, 2 bine yakın çocuk halen ailelerine geri verilmedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın göçmen karşıtı politikalarına tepkiler devam ederken, sınırda tutuklanan kaçak göçmenlerin çocukları da ailelerinden ayrı tutuluyor. Son haftalarda 100 kadar 5 yaşın altında olmak üzere 2 bin 300’ü aşkın çocuk ailelerinden koparılarak, Sağlık Bakanlığı’nın kontrolündeki merkezlere gönderilmişti.

26 Haziran’da San Diego’da bir mahkeme yargıcının aldığı kararla, göçmen çocuklarının cezaevlerindeki ailelerinin yanına gönderilmesine hükmedilmişti. Yargıç, 5 yaş altı çocukların en geç 15, diğerlerinin ise 30 gün içerisinde ailelerine verilmelerini istemişti.

Ancak Sağlık Bakanlığı, merkezlerinde tuttukları çocukların kimlik tespitlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu sürecin uzayacağını savunuyor. Simdiye kadar sadece 500 civarında çocuk cezaevlerindeki ailelerinin yanına gönderilebilirken, bu sürecin hızlandırılması için DNA testine başvurulacağını duyurmuştu.

BAKANLIKLAR YARGIDAN SÜRE İSTİYOR

Adalet Bakanlığı ise, DNA testlerinin dahi kimi durumlarda yeterli olmayabileceğini ve elde bulunan belgelerin incelenmesinin gerekebileceğini savunuyor.

Bakanlıkların yargının taleplerine karşılık, göçmen çocukların aileleriyle birleştirilmesi sürecinin uzatılmasına ilişkin bir öneri hazırladıkları da belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Haziran’da imzaladığı bir kararnameyle kaçak göçmen çocuklarının ailelerinden ayrı merkezlerde tutulması uygulamasına son vermişti. Ancak halen bin 800 civarında çocuk ailelerinden ayrı tutuluyor.