ABD Avrupa’ya 20 bin asker gönderecek

NATO’nun bu yıl doğu Avrupa’da yapacağı “Avrupa’yı Savunma-2020” tatbikatı çerçevesinde ABD 20 bin askerle katılacak. Tatbikatın merkezi ise Almanya olacak.

ABD son 25 yıldan bu yana ilk kez 20 bin gibi bir sayıyla askeri gücünü Avrupa kıtasına kaydırıyor. Her ne kadar Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)’nun Mayıs ayında “Avrupa’yı Savunma-2020” adıyla gerçekleştireceği tatbikat çerçevesinde de olsa ABD’nin bu kadar askeri gücünü Avrupa’ya kaydırması dikkat çekiyor.

Önümüzdeki Şubat ayında başlayacak askeri sevkiyat 1100 panzer ve 8600 askeri araçla gerçekleşecek. Hem sevkiyatın hem de tatbikatın merkezi ise Almanya olacak. Bu amaçla sadece Almanya’daki kara ve demir yolları değil, aynı zamanda hava yolu da ABD askeri tarafından kullanacak.

Tatbikata ilişkin bilgi veren Alman Savunma Bakanı Sekteri Peter Tauber, sayıları 20 bini bulması beklenen ABD askerinin sevkiyatı için Berlin, Frankfurt, Hamburg, Münih ve Nürnberg kentlerindeki havalimanlarının kullanılacağını bildirdi. ABD ordusunun askeri araç ve gereçleri ise gemiyle Avrupa’ya gönderilecek, bunun için de Antwerpen, Vlissingen ve Bremerhaven limanları kullanılacak.

AMAÇ; BEKLENMEYEN BİR SALDIRIYA HAZIRLIK

Tatbikata NATO üyesi 18 ülkeden toplam 37 bin asker katılacak. ABD’nin 20 bin asker katılacağı tatbikata Washington yönetiminin Avrupa’da daha önce yerleştirdiği 8 bin asker de yer alacak. Tatbikatın önemli kısmı ise Polonya ve Baltık ülkeleri; Litvanya, Letonya ve Estonya’da gerçekleşecek. Senaryo gereği Avrupa’nın doğusunda beklenmedik bir saldırı yaşanacak ve NATO’nun bu saldırı karşısındaki savunması test edilmiş olacak.

Şüphesiz her ne kadar açıkça ifade edilmezse de NATO Rusya’yı “olası tehlike” olarak görüyor. Tatbikatın ABD’nin İran ile yaşadığı krize denk gelmesi ise “tesadüf” olarak yorumlanırken ABD’nin Avrupa’daki güçlerinin komutanı general Christopher Cavoli “ABD ve müttefikleri Avrupa’da kriz süreçlerinde sergileyecekleri ani savunmanın önemli olduğunu düşünüyoruz, tatbikatımızın amacı bu” diye konuştu.