ABD, Almanya’dan askerlerini çekme olasılığını inceliyor!

Washington Post gazetesi, Pentagon’un Almanya’da konuşlu askerlerini çekme olasılığını incelediğini duyurdu.

Amerikan gazetesi Washington Post’a göre, Pentagon ABD dışında en önemli kontenjana sahip Almanya’da konuşlu askerlerini çekmenin maliyetini inceliyor.

Bu fikir ABD Başkanı Donald Trump tarafından askeri yetkililerle yapılan bir toplantıda da dile getirilmişti. Trump’ın açıklaması NATO üyesi ülkelerde endişelere yol açtı. Trump’ın 11-12 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak NATO zirvesine baskı yapmak için mi bu ifadeleri kullandığı yoksa ciddi mi olduğu henüz bilinmiyor.

Trump özellikle Almanya dahil NATO üyesi yedi ülkeye bir mektup göndererek, 2024 yılına kadar ulusal askeri harcamalarının yüzde 2’sini NATO’ya ayırma taahhütlerini hatırlattı. ABD Başkanı sık sık NATO bütçesine Washington’un yaptığı katkıların çok yüksek olduğu tepkisinde bulunuyor.

Son aylarda ABD ile ilişkileri gergin olan Almanya, NATO konusundaki taahhüdünü yerine getiremeyeceğini açıkladı.

ABD’nin seçenekleri arasında Almanya’da aktif 35 bin askerin büyük bir kısmını geri çekmek ya da bunların bir kısmı ya da tümünü Polonya’ya taşımak yer alıyor. Trump, Polonya’yı yüzde 2 hedefine ulaştığı için örnek olarak gösteriyor. Washington Post’a konuşan ve adını vermeyen yetkililer, mevcut durumda çekilme olasılığının iç bir tartışma düzeyinde olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanının bir sözcüsü, yazılı bir açıklamayla Almanya’daki birliklerin çekilme olasılığını yalanladı.

Bir yalanlama da Pentagon sözcüsünden geldi. Sözcü, Pentagon’un düzenli bir şekilde askeri birliklerin konumlanmaları ve kar-zarar analizleri yaptığını belirtirken, “NATO bünyesindeki ittifakımız (Almanya) nezdinde ve NATO ittifakı nezdindeki taahhüdümüze bağlıyız” dedi.

Amerikan birlikleri, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya’da konuşlu bulunuyor. Almanya, ABD’nin Afrika ve Ortadoğu operasyonları için cephe gerisi rolünü oynuyor.