ABD, İran ile önkoşulsuz görüşmeye hazır!

ABD ile İran arasında karşılıklı askeri saldırılar ardından, Washington yönetimi BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta İran ile ön koşulsuz olarak görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

ABD’nin 3 Ocak’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi Irak’ta öldürmesi, İran’ın da 8 Ocak günü misilleme yaparak Irak’taki iki Amerikan üssüne füze atması ardından, ABD’den tansiyonu düşüren açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Süleymani’yi öldürmeyi gerekçelendirdikten sonra, misillemede bulunmayacaklarını söylemişti.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de bir mektup gönderdiği bildirildi.

ABD’nin BM’deki Daimi Temsilcisi Kelly Craft imzalı mektupta, Süleymani’nin öldürülmesi “meşru müdafaa” olarak gösterildi.

Aynı mektupta ABD'nin İran ile uluslararası barış ve güvenliğin daha fazla tehlike altında kalmaması ya da İran ile gerilimin tırmandırılmaması için "ön koşul olmadan görüşmeye hazır" olduğu ifade edildi.

Hem ABD, hem de İran, düzenledikleri saldırıları BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayandırdı. Bu madde BM üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde Güvenlik Konseyi gerekli önlemleri alıncaya dek meşru müdafaa hakkını tanıyor. İran’ın BM’ye bu yönlü bir mektubu ardından, ABD’nin Güvenlik Konseyi’ne sözkonusu mektubunu sunduğu bildirildi.

İRAN: ORANTILI ASKERİ YANIT VERDİK

İran BM Daimi Temsilcisi Mecid Takht Ravançi, gerilimi tırmandırma yanlısı olmadıklarını belirtti. Mektupta, İran’ın savaşı tırmandırmak istemediği, ancak meşru müdafaa hakkı kapsamında Irak’taki Amerikan üstlerine orantılı bir askeri yanıt verildiği ifade edildi. Ravançi, operasyonda sivil halka zarar verilmediğini de belirtti.

TRUMP NATO’DAN DAHA FAZLA ROL İSTEDİ

İran’ın misillemesi ardından ABD Başkanı Donald Trump ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında da bir telefon görüşmesi yapıldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Trump NATO Genel Sekreteri’nden Ortadoğu’da barışın korunması ve çatışmanın önlenmesi anlamında NATO’nun daha fazla müdahil olmasını istedi.

Beyaz Saray, "NATO'nun bölgesel istikrara ve uluslararası terörizmle mücadeleye daha fazla katkıda bulunabileceğini” ifade etti.

DEMOKRATLAR TRUMP’IN YETKİLERİNİ SINIRLANDIRMAK İSTİYOR

Öte yandan Washington cephesinde, demokratlar İran’a yönelik saldırı ardından Trump’ın yetkilerini sınırlandırmak için bir tasarıyı oylamak istiyor. Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki grup başkanı Nancy Pelosi, “Endişelerimiz ortadan kalkmadı” dedi. Trum’ın İran’a karşı savaş başlatmasını engellemeye yönelik tasarının bu Perşembe günü oylamaya sunulması bekleniyor.