Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

ABD : İki Kore’nin yakınlaşması nükleerden arınmaya bağlanmalı

ABD, iki Kore arasındaki yakınlaşmanın Kuzey Kore’nin ‘nükleerden arınma sürecine’ bağlı olarak ilerlemesi gerektiği uyarısını yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey ve Güney Kore arasında ilişkilerin iyileştirilmesinin Pyongyang yönetiminin nükleerden arınması şartına bağlı olması gerektiğini savundu.

İki ülke arasındaki yakınlaşmanın nükleerden arınma sürecinden daha hızlı olmamasını isteyen Pompeo, nükleerden arınmanın geride kalmaması isteklerini Güney Kore’ye ilettiklerini belirtti.

İkili ilişkilerin düzeltilmesinin ve nükleerden arınmanın ‘aynı ritimde’ olmasını isteyen Pompeo, bunun böyle devam etmesinin kurdukları çalışma grubunun hedefi olduğunu vurguladı.

Bu yılın başından itibaren Kuzey Kore ile Güney Kore ve müttefiki ABD arasındaki ilişkiler sürpriz bir şekilde dönüşüm geçirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki karşılıklı restleşmeler ardından diyalog yolu seçilmiş ve iki lider Haziran ayında Singapur’da bir araya gelmişlerdi.

Mayıs ayında daha önce ABD’nin karşı çıktığı nükleer denemelerin yaptığı tesisin imha edildiğini duyuran Kuzey Kore’nin nükleerden arınması Washington tarafından koşulsuz şart olarak sunulmuştu. Trump ile Kim Jong-un önümüzdeki yılın başında yeniden bir araya gelmeleri bekleniyor.

Kore son yıllarda birçok balistik füze denemesinin yanı sıra nükleer programı nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yaptırımlara tabi tutulmuştu.