ABD-Çin ticari savaşı başladı

ABD’nin Çin’i hedef alan gümrük vergileri uygulamaya konuldu. İki ülke arasındaki ticari savaş başladı.

34 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi konuldu. Uygulama bu Cuma günü başladı. 818 ürün Amerikan gümrük vergisinin hedefinde yer alıyor. Bunlar arasında otomobil, uçak parçaları ve bilgisayar harddiskleri de var. Cep telefonları ve televizyon gibi bazı popüler ürünler bu tedbire tabi tutulmadı.

ABD’nin gümrük vergisi uygulaması ile aynı gün Çin de ABD ürünlerine yönelik vergileri hayata geçirdi. 545 Amerikan ürünü ek gümrük vergisine tabi tutuldu. Bunlar arasında soya gibi Çin pazarının çok bağımlı olduğu tarım ürünleri, otomobil sektörü ve bazı deniz ürünleri var.

Perşembe günü bir açıklamada bulunan Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü “Çin tehdit ve şantaja geçit vermeyecek” dedi.

Yıllık bazda toplam 50 milyar dolarlık Çin ithalatı Amerikan tedbirlerinden etkilenecek. ABD Başkanı Donald Trump, “entelektüel ve mülk ve teknoloji hırsızlığı” yapıldığı gerekçesiyle bu gümrük vergisi koyma kararı almıştı.

Pekin’in aldığı tedbirler de 50 milyar dolarlık ABD ithalatını vurmayı öngörüyor.

Dünyanın bu her iki büyük ekonomisi arasındaki ticari savaş bu kadarla sınırlı kalmayacak. Trump, ticari temsilcisi Robert Lighthizer, yüzde 10 ek vergi için 200 milyar dolarlık Çin ürünlerini belirlemesini istedi.