AB ve Japonya arasında serbest ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ve Japonya, 4 yıl boyunca müzakerelerini sürdürdükleri serbest ticaret anlaşmasıyla gümrük vergilerini yüzde 95 oranında kaldırmayı hedefliyor.

AB’nin bugüne kadar imzalayacağı en büyük serbest ticaret anlaşması, Japonya ile ticareti daha da geliştirmeyi amaçlıyor.

Çarşamba günü resmen Brüksel’de imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına AB ülkelerince de onay verildi.

Tüm dünyanın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Çin ve AB başta olmak üzere önemli ticari partnerlerine açtığı savaşa odaklandığı bir dönemde Japonya ile anlaşma önemli bulunuyor.  

Resmi verilere göre, AB ve japonya arasındaki ticaret hacmi 120 milyar euroyu aşıyor. AB, 2017 yılında Japonya’dan 66,4 milyar euroluk ithalat yaparken, bu ülkeye 58,1 milyar euroluk ihracat gerçekleştirdi.

AB Komisyonu verilerine göre, AB, Japon otomotiv sektörüne yüzde 10, elektronik ürünlerine de yüzde 14 gümrük vergisi uyguluyor. Japonya ise Avrupa’dan ithal edilen süt ve et ürünlerine ise yüzde 30 ile 38,5 arasında gümrük vergisi alıyor.

Öte yandan AB ve Japonya’nın karşılıklı dış yatırımlarının 270 milyar euroya yakın olduğu biliniyor. Her iki ticari partnerin şirketlerinin karşılıklı olarak istihdam ettiği kişi sayısı ise 1,1 milyonu buluyor.

Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra AB’nin Asya kıtasındaki en büyük ticari partneri konumunda.