AB ülkelerinden sağlık krizleriyle ortak mücadele çağrısı

Avrupa Birliği’ne çağrıda bulunan çok sayıda üye ülke, olası yeni sağlık krizleriyle mücadele için ortak hazırlıkların yapılması çağrısı yaptı.

Aralarında Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin başbakan ve devlet başkanları, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e mektup gönderdi.

AB ülkelerinin Covid-19 salgınına hazırlıksız yakalanmasına dikkat çekilen mektupta, gelecekte yaşanacak benzeri sağlık krizlerine hazırlıklı olunması gerektiği vurgulandı. Mektupta, AB’nin ilaç ve medikal ekipman stoklarını oluşturması çağrısı yapıldı.

Mektupta AB’nin yeni salgınlara karşı tedavi ve aşıların ortak geliştirilmesi için çaba göstermesi istendi. Von der Leyen’e gönderilen mektupta, salgınlarla AB düzeyinde bir stratejinin geliştirilmesi üzerinde düşünülmesinin devletlerin tek tek mücadelesinden daha etkili olacağının altı çizildi.

AB Komisyonu’ndan taleplerin sıralandığı mektupta ilaç, tıbbi araç ve ekipmanların en az 3 ay yetecek şekilde stoklanması istenirken, kriz dönemlerinde tıbbi ürünlerin ortak üretilmesi gerektiğine yer verildi. Mektupta, aşılar ve diğer amaçlı klinik deneyler için finansmanların devreye konmasının önemine de işaret edildi.