AB: Türkiye ile üyelik müzakereleri ilerlemiyor

Avrupa Birliği genişleme perspektifleri üzerine 28 ülkenin tartışmaları sonucunda Türkiye ile müzakerelerin ilerlemediği ve herhangi bir başlık açılmayacağı vurgulandı.

28 ülkenin dışişleri bakanları Lüksemburg’da düzenlediği toplantının sonuç bildirgesinde Türkiye’nin giderek daha fazla AB’den uzaklaştığı kaydedildi.

Müzakerelerin “gerçekten ölü noktada” olduğu ifade edilirken, şu ifadeler kullanıldı: “Konsey, Türkiye’nin AB’den giderek uzaklaşmakta olduğunu not eder. Türkiye ile üyelik müzakereleri gerçekten ilerlemiyor.”

AB dışişleri bakanları, “Herhangi bir müzakere başlığının açılması veya kapatılması ve AB-Türkiye arasında gümrük birliği modernizasyonuna ilişkin herhangi bir çalışma öngörülmüyor” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Nisan ayında yayınladığı Türkiye ile ilgili genişleme raporunda da Türkiye ile herhangi bir yeni müzakere başlığının açılması dışlanmıştı.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler, özellikle Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsünden bu yana ağır bir şekilde kötüleşti.

AB bakanları Lüksemburg’daki toplantının sonuç bildirgesinde göç konusunda Ankara’nın çabalarını selamlamakla birlikte, darbe teşebbüsünden sonra alınan tedbirlerin boyutları ve orantısız oluşunu eleştirdi.

Bakanlar negatif eğilimin tersine çevrilmesi için acil tedbirler almaya çağırırken, düzeltilmesi gereken sorunları şöyle sıraladı: “Hukuk devleti ve ifade özgürlüğü dahil temel haklarda derinden endişe verici şekilde gerileme sürmesi; hukuk işleyişi ve bağımsızlığının kötüleşmesi; gazeteciler, akademisyenler, siyasi parti üyeleri ve parlamenterler, insan hakları savunucuları veya sosyal ağ kullanıcılarını hedef alan tedbirler.”

Erdoğan, Pazar günü yapılan seçimlerde yeniden zaferini ilan etti. Seçimlerden iki gün sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, kısa bir kutlama mesajı gönderdi. Her iki yetkili, Türkiye’nin AB açısından kilit önemde bir ortak ve aday ülke olduğunu belirterek ortak çıkarlar konusunda geniş bir şekilde çalışmaya devam istediklerini ifade etti. Ortak çıkar konuları ise güvenlik, göç ve enerji olarak belirtildi.