AB sivil savunma mekanizmasını güçlendirmeye çalışıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, son sağlık kriziyle birlikte yetersizliği açığa çıkan sivil savunmanın bugüne kadarki ‘gönüllülük’ ilkesiyle yürütülemeyeceği uyarısında bulunurken, önümüzdeki yıllar için ek 2 milyar Euro bütçe talebinde bulundu.

Birçok alanda olduğu gibi sivil savunmada da AB ülkelerinin birbirleriyle dayanışması ve ortak müdahalelerde bulunmaları gerekiyor. Ancak halen süren Covid-19 salgınının en çok vurduğu İtalya başta olmak üzere salgından etkilenen ülkelerin diğer AB ülkelerinden istenen düzeyde destek bulamaması, ciddi tepkilere yol açmıştı.

Ülkelerin neredeyse tümünün maske gibi en temel malzemelerden yoksun olduğu anlaşılırken, İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde hastane kapasiteleri Mart ve Nisan aylarında ağır bir biçimde zorlanmıştı. Bu ülkelerde dolan yoğun bakım ünitelerinde hastaların seçilmesi seçeneği dahi gündeme gelmişti. Yaşanan ağır sağlık krizine karşın Almanya, Lüksemburg ve İsviçre gibi belli başlı ülkeler sayıları sadece onlarla ifade edilen ağır hastaları ülkelerine almıştı.

Bu durum başta aşırı sağcı İtalya eski İçişleri Bakanı Matteo Slvini olmak üzere birçok ırkçı ve popülist kesim tarafından da propaganda amaçlı kullanılmıştı.

RESCEU PROGRAMI GÜÇLENDİRİLECEK

Salgının yol açtığı sağlık krizinin şimdilik atlatılmaya başlandığı görülürken, AB’nin yayınladığı son kalkınma planında olası felaketlere veya krizlere müdahale amacıyla daha önce kurulan ‘rescEU’ adlı programın güçlendirilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda özellikle medikal ekipmanlar, sahra hastaneleri, helikopterler ve medikal uçakların da yer aldığı acil müdahale rezervlerinin arttırılması planlanıyor.

Tüm bu acil müdahale araçlarının orman yangınları, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer kaza veya patlamalarda devreye konması amaçlanıyor.

‘GÖNÜLLÜLÜK İLKESİNE DAYANDIRILAMAZ’

Zira daha önce AB ülkelerinin kendi aralarındaki dayanışmanın Covid-19 kriziyle aslında çok da sağlam temellere oturmadığı net olarak anlaşıldı. Konuya ilişkin konuşan AB Komisyonu’nun kriz yönetiminden sorumlu komiseri Janez Lenarcic, son aylarda açığa çıkan bu sorunun kaynağının AB ülkelerinin diğer ülkelerdeki krizlere yardımcı olmalarının ‘gönüllülük ilkesine’ dayanması olduğunu savundu.

Bu yardımların zorda kalan ülkenin talebiyle yapıldığını belirten Lenarcic, gönüllü dayanışmanın sadece kısa süreli krizlerde veya çok az sayıda ülkenin ihtiyacının olması halinde etkili olduğunun altını çizdi.

AB Komisyonu’nun şu anda Romanya ve Almanya ile acil müdahalelerde kullanılmak amacıyla rezervde tutulan ekipmanların stoklanması için anlaştığı bilgisini veren Lenarcic, bu amaçla 5-6 ülke ile daha müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

‘SİVİL SAVUNMA BÜTÇESİ 3,1 MİLYAR EURO’YA ÇIKARILMALI’

Komisyon üyesi, başta orman yangınlarına müdahale olmak üzere farklı sivil savunma operasyonları için gerekli olan ekipmanların doğrudan AB tarafından ihaleye çıkarılarak satın alınmasının talep edildiğini kaydetti.

Janez Lenarcic, Mart ayında AB Konseyi Başkanı Charles Mİchel’in de talep ettiği gibi Acil Reaksiyon Koordinasyon Merkezi (ERCC) adlı yapının güçlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Tüm bu amaçların gerçekleştirilmesi için de ‘rescEU’ adlı programın 2021-2027 bütçesindeki payının 2 milyar Euro arttırılması ve sivil savunma mekanizmasının toplam hacminin 3,1 milyar Euro’ya çıkarılması da talep ediliyor.

Üye ülkelerin bu konudaki kararını 19 Haziran’daki AB Zirvesi’nde vermesi bekleniyor.