AB Konseyi Brexit için toplanacak

Britanya hükümetinin Brexit oylamasını erteleme kararı ardından AB Konseyi’nden özel zirve kararı geldi.

Büyük Britanya Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasına dair bugün yapılacak oylamayı ertelediğini duyurmuştu.

May’in milletvekilleri arasındaki görüş ayrılığının Brexit’ten çıkışı kabul etmeme ihtimali nedeniyle oylamayı ertelemesi ardından, AB’den acil zirve kararı geldi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, geriye kalan 27 ülkenin Brexit gündemiyle toplanması çağrısı yaptı. Britanya’daki çekincelere rağmen 1,5 yılı aşkın süren müzakerelerin yeniden yapılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Tusk, sadece anlaşmanın Büyük Britanya’da nasıl onaylanacağına dair görüşme yapılabileceğini dile getirdi.

Tusk, 29 Mart 2019 için öngörülen Brexit’in Britanya’da oylanmaması halinde anlaşmasız çıkış için hazırlıkların yapılacağının altını çizdi.

Donald Tusk’un sözcüsünden yapılan açıklamada ise, Britanyalı yetkililerle iletişim halinde olduğu belirtildi. Sözcü, Perşembe ve Cuma günü AB Konseyi’nin Britanya Başbakanı Theresa May ile de toplanacağını hatırlatırken, Britanya’sız zirvenin ise ek olarak planlandığını vurguladı.