AB iltica sistemi reformunda uzlaşamıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) iltica yasalarını reforme etmeye yönelik son toplantısında, ‘bu hedeften çok uzak olunduğu’ itiraf edildi.

Lüksemburg’ta düzenlenen AB İçişleri Bakanları Zirvesi’nde yapılan tartışmalar sonucunda herhangi bir uzlaşıya varılamadığı bildirildi.

Zirve sonrasında açıklama yapan Bulgaristan İçişleri Bakanı Valentin Radev, “Bir uzlaşı bulunması zor olacak ama doğru yolda olduğumuza inanıyorum” diye konuştu. Radev, iltica politikasındaki uzlaşının 28-29 Haziran’da yapılacak AB liderler zirvesinde sağlanabileceğini dile getirdi.

Ay sonunda yapılacak zirvede özellikle birden fazla Avrupa ülkesine giriş yapan mültecilerin davalarının nerede görüleceğini düzenleyen Dublin Anlaşması’nda değişiklik konusunda uzlaşılması bekleniyor. Ancak bu konuda iki büyük ülke Almanya ve Fransa’nın ‘iltica davaları mültecilerin giriş yaptıkları ilk AB ülkesinde görülmeli’ şeklindeki tavrı öne çıkıyor.

Bulgaristan, İtalya, Yunanistan gibi mültecilerin AB’ye girişte kullandıkları ülkeler, bu kuralın değiştirilmesini istiyor. Almanya ve Fransa ise, sadece kriz dönemlerinde bu kuralın gevşetilmesinden yana.

AB’nin üzerinde henüz uzlaşamadığı önemli sorunlardan biri ise, mültecilerin paylaşılmasına ilişkin 2015’te alınan kararın uygulanamamış olması. O dönemde AB ülkeleri, 160 bin kadar mülteciyi ülkelerine kabul etmeyi vaat etmişlerdi.

Birliğin iltica politikasında reform taleplerine rağmen, özellikle yeni İtalyan hükümetinin alacağı tavır da önemli. Zirveye aşırı sağcı İtalyan İçişleri Bakanı Matteo Salvini katılmazken, yeni hükümet, İtalya’ya gelen tüm mültecilerin doğrudan diğer Avrupa ülkelerine dağıtılmasını talep ediyor.

Almanya ve Belçika İçişleri bakanlarının ise AB’nin iltica sisteminde ilerleme sağlanması konusunda umutsuz olduklarını beyan etmeleri dikkat çekti.