AB-Hindistan Zirvesi’nde Çin’e karşı mesajlar

Avrupa Birliği ve Hindistan, Çin’in artan etkinliğini engellemek adına iş birliğine gidiyor.

Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik kriz ve Çin ile yaşanan gerginlikler, Avrupa Birliği (AB) ile Hindistan’ı birbirlerine daha da yakınlaştırıyor.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Hidnsitan Başbakanı Narendra Modi arasında video konferans yoluyla yapılan zirvede, karşılıklı ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinde uzlaşıldı. AB-Hindistan arasında ticarete dair bir anlaşma konusunda ise henüz bir anlaşmaya varılmadığı öğrenildi.

TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK

Üçlü görüşmede Çin ile Hindistan arasında son dönemlerde yaşanan gerginliklerin de ele alındığı bilgisi verildi. Hindistan ile Çin arasında geçtiğimiz aylarda sınırda yaşanan çatışmalar nedeniyle AB’nin Hindistan’a destek mesajı verdiği de anlaşıldı.

Görüşmeden sonra açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Gerçekleştirdiğimiz zirve AB ve Çin’in geleceğe dair stratejik ilişkilerini geliştirmek istediklerini göstermiştir” dedi.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise, halen yıllık 100 milyar Euro civarındaki karşılıklı ticari ilişkilerin henüz ‘tüm potansiyeline’ ulaşmadığını söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Vikas Swarup da ticaret ve yatırımlar konusunda diyaloğun üst düzeyde yürütülmesinin zirvenin en önemli sonucu olduğunu vurguladı.

ÇİN’E KARŞI DESTEK VERİLDİ

AB-Hindistan zirvesinin en dikkat çeken sonucu ise, Çin ile yaşanan gerginliğe yönelik yapılan açıklamalar oldu. Çin ile gerginliklerin doğrudan isim verilerek ele alınmadığı öğrenilirken, verilen mesajlar dikkat çekti.

Zirve sonrasındaki AB-Hindistan Stratejik Ortaklığı’na dair yol haritasında, “İki partner barışı koruma, istikrar, güvenlik ve özellikle de Hint ve Pasifik okyanuslarında ‘özgürlüğü’, açıklığı ve deniz alanında kapsayıcı bir yaklaşımı sağlamak amacıyla iş birliği konusundaki istemlerini vurgulamıştır” denildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ REKABET

Çin ile Hindistan arasında geçtiğimiz ay sınırda çıkan çatışmalarda çok sayıda asker ölmüştü. Ayrıca Çin’in Pasifik’teki deniz sahanlığına dair talepleri ile Hong Kong’daki politikaları Avrupa ve batılı ülkeler tarafından tepki çekiyor.

Hindistan ile Çin arasındaki çatışmalar 1962’de sınır anlaşmazlıkları nedeniyle savaşa dönüşmüştü. Savaşın askeri olarak Çin tarafından kazanılmasına rağmen barış anlaşmaları 1993 ve 1996 yıllarında imzalanmıştı. Ancak Hindistan’ın Çin’in ‘işgal ettiğini’ savunduğu Tibet bölgesinde talep ettiği topraklar konusunda siyasi bir çözüm bulunamamıştı.

Hindistan ayrıca bölgede askeri alanın yanı sıra Çin’in en büyük ekonomik rakibi konumunda. İki ülkenin nüfusları 1,4 milyar civarında iken, ekonomik olarak Çin daha güçlü konumda. Ancak Hindistan milli gelir bakımından henüz Çin’den dört kat daha zayıf bir konumda.