AB, Efrîn’deki etnik temizlik projesini finanse etmeyecek

Türk devletinin işgal ettiği Efrîn’e mültecileri yerleştirme projesi için AB’den mali destek istediği ancak AB’nin bu projeye destek vermeyi reddettiği bildirildi.

Bu iddia, Avrupa Birliği gündemi ve Avrupa’nın büyük sorunları üzerine yayınlar yapan Avrupa medya ağı Euroactiv’de yer aldı. Euroactiv, Türkiye’nin 18 Mart’ta işgal edilen Efrîn’e Suriyeli mültecileri göndermek istediğini belirterek “AB hemen bu proje ile arasına mesafe koydu” dedi.

Euroactiv, Efrîn’de yaşayan Kürtleri kırılganlaştırmak için Ankara’nın Suriyeli mültecileri buraya yerleştirmek istediğine dikkat çekerken, kısa bir süre önce Bulgaristan’ın Varna kentinde yapılan zirve sırasında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’den Suriyelilerin yerleştirilmesi için işbirliği istediğini yazdı.

Göçmen krizi sırasında Avrupa Birliği, Türkiye’ye 3 milyar euroluk bir yardım dilimi ödeme sözü vermişti. Şimiye kadar bunun 1.9 milyarı verilirken ikinci dilimi duruyor. Türk yetkililer, ikinci yardım dilimini de Kürtlere karşı etnik temizlik için kullanmayı umuyor. Efrîn’deki işgal saldırıları 20 Ocak’ta başlatılmış ve kent merkezi 18 Mart’ta işgal edilmişti. Bu işgal saldırılarında aralarında onlarca çocuğun da olduğu yüzlerce sivil katledilirken, yüzbinlercesi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca sivil alt yapılar ve tarihi mekanlar da sistematik bir şekilde bombalanarak ağır savaş suçları işlendi. Bu suçların işlenmesine Rusya Suriye hava sahasını açarak yeşil ışık yakarken, Batılı güçler de seyretmiş ve tepkisiz kalmıştı. 

Euroactiv, AB’nin Türk devletinin Efrîn için öngördüğü projesinin destekleyip desteklemeyeceğini sordu. Euroctif, “Bu proje, Ankara hastane ve konut inşa etmek istediğini temin etse se tehlikeli bir şekilde etnik bir temizliğe benziyor” diye belirtti.

Suriye ve bölgenin geleceği konulu konferansın hazırlığına katılan Avrupalı bir yetkili, “Suriye’deki durum korkunç derecede karmaşık” dedikten sonra şunları ekledi: “Sorunuza çok kısa bir yanıt vermek gerekirse, mevcut koşullarda bu projeyi destekleyemeyiz.”

Varna zirvesinde Avrupa kurumlarının yöneticileri ile Türk Cumhurbaşkanı arasında bir uzlaşıya varılmamıştı. Sözkonusu yetkili Erdoğan’ın Kuzey Suriye’de köy inşa etmek amacıyla “güvenlikli alanların” kurulması için destek istediğini belirtti. Adı belirtilmeyen yetkili, AB’nin buna destek vermediğini söyledi.

AB’nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Maja Kocijancic ise Türkiye ile AB arasında iki yıl önce imzalanan anlaşmanın, Suriyeli mültecilere, başka yerde değil, Türkiye topraklarında yardım etmeyi öngördüğünü hatırlattı.