AB dezenformasyona karşı sanal ağlardan aylık rapor istiyor

Avrupa Birliği (AB), Trump’la yaşanan gerginlikte Twitter’in yanında olunduğu mesajını verirken, Covid-19’la birlikte yaygınlaşan dezenformasyonlara karşı sanal medya ağlarından aylık rapor talep ediyor.

AB Komisyonu’nun ‘değerler ve şeffaflıktan’ sorumlu komiseri Vera Jourova, Covid-19 salgını konusunda tüm dünyada sosyal medya ağları üzerinden ‘büyük bir dezenformasyon dalgasının’ yayıldığını savundu. Salgına dair gerçeklerin saptırıldığı veya doğrudan yalan haberlerin yayıldığı gerçeğine işaret eden Jourova, bugüne kadar Facebook, Twitter veya Google gibi büyük şirketlerin aldıkları önlemleri ‘selamladıklarını’ söyledi.

Ancak Jourova’ya göre, yalan haberlerle mücadele için yeterli önlemler alınmış değil. Jourova, daha etkin mücadele için sanal medya ağı sunucularının salgının başlangıcından bu yanaki dezenformasyonlara yönelik önlemlere ilişkin aylık rapor yayınlamalarından yana olduklarını vurguladı. Jourova, bu şirketlerin yalan haberlerle mücadele için kapsamlı bir plan ortaya koymaları gerektiğinin altını çizdi.

AB’nin dış ilişkilerden sorumlu komiseri Joseph Borell’le birlikte açıklama yapan Vera Jourova, Twitter’in geçtiğimiz ay ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı paylaşımlarının yalan olabileceği yönündeki açıklamasına da destek verdi. Twitter, Trump’ın bir paylaşımını ‘teyide muhtaç’ olarak etiketlemişti.

Covid-19 salgınına yönelik dezenformasyonla mücadele kapsamında salgınla bağlantılı on milyonlarca reklam veya paylaşım kaldırılmıştı. Arama motoru Google, şimdiye kadar 80 milyon kadar reklamı ya bloke etti ya da geri çekti.

AB, Covid-19 salgınıyla ilgili yalan haber veya dezenformasyon kampanyalarına öncülük edenler arasında ‘Rusya ve Çin’in de olduğunu iddia ediyor.

AB, yalan haberlerle mücadele konusunda sadece sosyal medya ağlarını yöneten şirketlere tam olarak güvenmiyor ve yalan haberleri denetlemek için Avrupa Dijital Medya Gözlemevi’ni güçlendirmeyi hedefliyor.