AB’den Türkiye'ye 'Kıbrıs' uyarısı!

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yi Kıbrıs açıklarındaki “yasadışı” sondaj faaliyetlerinden vazgeçmezse yaptırım uygulamakla tehdit etti.

AB’nin tepkisi Türkiye'nin Fatih sondaj gemisinin ardından Yavuz sondaj gemisini de Kıbrıs açıklarına göndermesi ardından geldi.

Brüksel’de toplanan AB yöneticileri, yasadışı sondaj faaliyetlerine ilişkin kınama tavrını yineledi.

AB yöneticileri, “Türkiye’nin halen bu faaliyetlerin durması yönünde AB’nin tekrarlanan çağrılarına yanıt vermediği” tepkisinde bulundular.

Hafta içerisinde üye devletler, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’nden (EEAS) “uygun tedbirlere ilişkin seçenekleri vakit kaybetmeden sunmasını” istemişti.

Perşembe günü 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanları, bu talebi destekledi.

Dış politikaya ilişkin toplantının sonuç bildirgesinde, “Avrupa Konseyi, Komisyon ve EEAS’a yapılan hedefli tedbirler dahil zaman kaybetmeden özgün tedbirler almak amacıyla seçenekleri sunması çağrısını destekliyor” denildi.

Bildirgede, “AB, gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek ve Kıbrıs ile tam dayanışma içerisinde özgün biçimde yanıt vermeye hazır bekler” diye eklendi.

Ankara rejimi, sondaj çalışmalarının “meşru” olduğunu ve uluslararası hukuka uygun olduğunu savunuyor.

Doğu Akdeniz’de son yıllarda bulunan büyük gaz yatakları, enerji alanında büyük bir aktör olmak isteyen Kıbrıs’ın iştahını kabarttı. Ancak Kıbrıs, 1974 yılındaki Türk işgalinden bu yana ikiye bölünmüş durumda.

AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti, adanın üçte ikisi üzerinde denetim kurabiliyor. Kuzeyde, kendisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilan eden parça, sadece Türk devleti tarafından tanınıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti son yıllarda hidrokarbon grupları ile işletme anlaşmaları yaptı ancak Ankara rejimi adaya ilişkin bir çözüm bulunmadan tüm işletmelerin askıya alınmasını dayatıyor.

JUNCKER: TEDBİR ALACAĞIZ, HAFİF TEDBİRLER OLMAYACAK

Brüksel’deki zirvenin ardından bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Kıbrıs'la tam dayanışma halindeyiz. Türkiye'nin Kıbrıs sularında yaptıkları tamamen kabul edilemezdir” dedi.

Juncker, “Komisyon en kısa sürede alınacak tedbirleri belirlemek için yetkili. Bunu yapacağız ve bunlar hafif tedbirler olmayacak" diye ekledi.