AB’den çıkacak Britanya’ya birlik yanlısı Dışişleri Bakanı

Britanya’da istifa eden Boris Johnson’un yerine ülkesinin AB’de kalmasından yana olan Jeremy Hunt’un getirilmesi dikkat çekti.

2016’dan bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Johnson, dün Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış (Brexit) hayalinin ‘ölmekte olduğunu’ iddia ederek istifa etmişti. Brexit Bakanı David Davis’in bir gün ardından istifa eden Johnson, ülkesinin Brexit’ten sonra ‘AB’nin kolonisi’ haline getirildiği eleştirisini getirmişti.

Johnson’un yerine ise sağlık ve sosyal hizmetler alanında bakan yardımcılığı yapan Jeremy Hunt getirildi. Başbakan Theresa May’in atadığı Hunt’un dikkat çeken bir diğer özelliği ise, 2016 yılında yapılan Brexit referandumunda AB’de kalınmasından yana olmasıydı.

Haziran 2016’daki referandum ardından kurulan yeni hükümette AB’ye karşı sert söylemleriyle bilinen Boris Johnson, Dışişleri Bakanı olarak atanmıştı. Brexit müzakerelerini yürüten David Davis ise, Pazar günü istifa etmişti.

AB ile Brexit arasındaki en önemli anlaşmazlık noktaları olarak AB’ye ödenecek tazminatlar, karşılıklı olarak Britanya ve diğer ülkelerin vatandaşlarının statüsü ile Kuzey İrlanda’nın sınırlarının kontrolü öne çıkmıştı.