AB cezaevlerinde binin üzerinde radikal İslamcı var

AB cezaevlerinde ‘terörizm’ suçlamasıyla tutulanların beşte dördünü radikal İslamcı çeteler oluştururken, cezaevlerinde ilk kez bu düzeyde radikal İslamcının olduğu bildiriliyor.

King’s College of London’a bağlı Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi (ICSR) tarafından 10 Avrupa ülkesinde yapılan çalışmaya göre, üçte biri Fransa’da olmak üzere cezaevlerinde bin 500 civarında ‘terörizm’ suçlusu bulunuyor. Araştırma Fransa, İngiltere, Belçika, İspanya, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka ve Hollanda’da yapıldı.

Buna göre, bu ülkelerde toplamda bin 405 kişi ‘terörizm’ suçlamasıyla tutuluyor. Bu kişilerin yüzde 82’sinin radikal İslamcı çeteler olduğuna dikkat çekildi.

ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI FRANSA’DA

‘Terörizm’ suçlamasıyla tutuklu bulunanların üçte birinden fazlası (549 kişi) Fransa cezaevlerinde tutulurken, İspanya’da 329, Büyük Britanya’da 238, Belçika’da ise 136 kişi bu suçlamayla bulunuyor. Almanya ve Yunanistan’a dair istatistiklerin yetersiz olduğu belirtilen araştırmada, İsveç, Hollanda, Norveç ve Danimarka’da bu sayıların çift haneli olduğu kaydedildi.

ICSR’ye göre son on yıllarda ilk kez bu kadar yüksek sayıda ‘terörizm’ suçlusunun Avrupa cezaevlerinde.

KADINLARIN VE AŞIRI SAĞCILARIN SAYISINDA ARTIŞ

Araştırmaya göre her ne kadar radikal İslamcı çeteler nedeniyle rakamlarda artış gözlense de cezaevlerindeki aşırı sağcıların sayısı da artıyor. Ayrıca radikal İslamcılar arasındaki kadınların sayısının arttığına işaret ediliyor.

ICSR’ye göre, cezaevlerindeki radikalleşmeye karşı ülkelerin aldıkları tedbirler birbirlerinden farklı. Kimi ülkeler radikal İslamcıları izole ederken, kimilerinin ise diğer mahkumlar içerisinde tuttuğu bilgisi paylaşıldı. Kimi ülkelerin ise radikal çeteleri bir arada ama diğer mahkumlardan ayrı tuttuğu da araştırmada ulaşılan bir diğer sonuç.