AB, boş uçaklarla yapılan uçuşlara son vermek istiyor

Koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda havayolu şirketi, uçuş haklarını kaybetmemek gerekçesiyle boş uçuşlar gerçekleştiriyor. Bu ekolojik skandala tepkiler üzerine AB harekete geçecek.

Avrupa Komisyonu, havayolu şirketlerinin uçuş slotlarını (hatta uçuş izni) kaybetmemeleri için 80/20 kuralını geçici olarak esnetmek istiyor.

Komisyon bu tedbirle, boş uçuşlara son verilmesini sağlamak, koronavirüsten etkilenen havayolu sektörüne yardım etmek ve sera gazı emisyonlarını düşürmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği havacılık kurallarına göre bir uçuş şirketine verilen uçuş slotları’nın yüzde 20'sinden fazlası firma tarafından kullanılmazsa uçuş slotları başka bir hava yolu firmasına geçiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Komisyon çok hızlı bir şekilde uçuş slotlarına ilişkin bir mevzuat sunacak. Leyen, geçici bir tedbir olacağının altını çizdi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de Pazartesi günü bu yönlü bir talepte bulunmuştu.

Komisyonun sunacağı yasal mevzuatın klasik onay sürecinden geçmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından onaylanması ve kabul edilmesi gerekiyor.

Komisyon Başkanı, “Bu, havacılık sanayisi ve özelikle küçük şirketler üzerindeki baskıyı hafifletecek. Ama bu aynı zamanda, ‘hayalet uçuşlar’dan kaçınarak (sera gazı) emisyonları da düşürecek” dedi.

Avrupa Birliği 2003’te Çin’deki SARS salgını ve 11 Eylül 2001 saldırıları ardından da bu tür muafiyetlere başvurmuştu.