İtalya’da binlerce kişi göçmen politikasını protesto etti

İtalya’nın başkenti Roma’da binlerce kişi sokaklara çıkarak, sağcı hükümetin göçmenlerin karşılanmasına ciddi sınırlandırmalar getiren politikasını protesto etti.

Protesto eyleminin sloganı olarak Bob Marley’in ünlü şarkısından "Get up, Stand up, Stand up for your rights" sözleri kullanıldı.

İnsan hakları savunucusu dernekler ve hukukçular bünyesinde toplayan Hakları Projesi isimli kolektif, “Son iki yılda önce denizde binlerce canı kurtaranlar kriminalize edilmeye başlandı” diye tepki gösterdi.

Eylemciler Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin kararnamesini protesto etti. Kararname, insani ikamet izinlerini ortadan kaldırıyor.

Sivil toplum örgütlerine göre bu tedbir, İtalya topraklarında belgesi olmayan kişilerin sayısını arttırmak ve kaçak göçü oluşturmaktan başka işe yaramayacak.

Ağustos ayına kadar son yıllarda, iltica komisyonları ilticacıların ortalama yüzde 25’ine insani ikamet izni verdi. Salvini’nin baskısı sonucu insani ikamet izinlerine son verilmeye başlandı. İnsani izinler Eylül ayında yüzde 17’ye, Ekim’de yüzde 13’e ve Kasım’da yüzde 5’e düştü.