İtalya Akdeniz’de kurtarılan mültecileri artık almayacak

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, artık Akdeniz’de kurtarılan mültecileri almayacaklarını bildirdi. Salvini ülkesinin sınırlarının her türlü uluslararası yardım ekibine de kapatıldığını açıkladı.

İtalya’da geçtiğimiz Haziran ayı iş başı yapan ve Conte liderliğindeki popülist Beş Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Lig Partisi’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti ülkenin kapılarının mültecilere kapatılması yolunda bir adım daha attı.

Mülteci akışına karşı alınacak tedbirlerin görüşüleceği önümüzdeki Perşembe günü Innsburck’ta yapılacak Avrupa Birliği bakanlar zirvesi öncesinde İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini ülkenin pozisyonunu şimdiden açıkladı.

Sosyal medya paylaşım sitesi Twitter’deki hesabından açıklama yapan Salvini, ülkesinin sınırlarının Akdeniz’de gezen bütün uluslararası yardım kuruluşlarına kapalı olduğunu bildirdi. Sağ milliyetçi Kuzey Ligi'nin lideri Salvini’nin bu açıklamasından sonra Akdeniz’de yaşanan mülteci ölümlerinin daha da artacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için çıkan mülteciler olduğu tahmin ediliyor.

Sadece geçtiğimiz Haziran ayında Akdeniz’de hayatını kaybeden kaçak göçmen sayısı 557’i buldu. Bunun nedeni ise şüphesiz geçtiğimiz aydan itibaren İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemileri kapatması.

Şu ana kadar mültecileri taşıyan çok sayıda gemi milliyetçi lider Salvini’nin talimatıyla İtalya’nın kıyılarına yanaşmasına izin verilmedi. Aynı zamanda başbakan yardımcısı olan Salvini “Aldığımız bu kararla artık Avrupa'nın paspası olmadığımızı gösterdik” diye konuşmuştu.