İsveçli politikacılar: Türk devleti askerlerini çekmeli!

İsveçli politikacılar, Türk devletinin savaş suçu işlediğini belirtirken, "Türk devleti derhal askerlerini geri çekmeli" dedi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal girişimi ve katliamlarını kınamak için yapılan gösteriye katılan çok sayıda politikacı ve sivil toplum örgütü temsilcisi, işgali kınadı ve Rojava ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Gösteriye katılan politikacılardan bazılarına, Türk devletinin Rojava'da gerçekleştiği katliamlar ve dış dünyanın Türk devletine gösterdiği tepki hakkında ne düşündüklerini sorduk...

FORNARVE: TÜRKİYE ASKERLERİNİ DERHAL ÇEKMELİ

İsveç Parlamentosu İkinci Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Milletvekili Lotta Jonhsson Fornarve, ABD askerlerinin bölgeyi terk ederek Türkiye'nin işgali için yeşil ışık yaktığını belirterek, "Bu hiç bir tereddüde yer bırakmayacak kadar uluslararası hukuk ve sözleşmelere karşı işlenen suçtur. Türkiye'nin Kuzey Suriye'de hiçbir işi yok. Türkiye askerlerini derhal geri çekmeli” dedi.

ABD ve Türkiye arasındaki ateşkes anlaşmasında Kürtlerin bulunmamasını skandal olarak değerlendiren Fornarve, "Birçok kez ateşkesin ihlal edildiği haberleri geliyor. Çok açık olarak savaş hâlâ sürüyor” şeklinde konuştu.

HAMMARBERG: TÜRKİYE İNSANLIK VE SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg, Türk devletinin Rojava'da çok ciddi hukuk, insanlık ve savaş suçu işlediğini söyledi.

Dış dünyanın, Türkiye'nin gerçekleştirdiği suçlara tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Hammarberg, ilan edilen ateşkesin belirsiz olduğunu belirttikten sonra şunları kaydetti:

"Kürtleri oradan uzaklaştırmak ve yerlerine başkalarını yerleştirmek istiyorlar. Çok başarılı olan demokratik sistemi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu, Kürtler ve tüm Avrupa için büyük bir trajedidir ve durdurulmalıdır.”

SJÖSTEDT: KUZEY SURİYE UÇUŞA KAPATILMALI

Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt, dünyanın her tarafında insanların Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalini ve ABD'nin ihanetini kınamak için gösteriler yaptığını söyledi ve şöyle dedi:

"Biz dünyanın her tarafında Türkiye'nin saldırı, savaş ve uluslararası hukuk suçlarını kınayan dostlarımız olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesini talep ediyoruz. Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istiyoruz.”

KÖSE: SALDIRILAR HEMEN DURMALI

Türk ordusunun tüm kapasitesi ve gücüyle Kürt kent, köy ve sivillere saldırmasını korkunç olarak niteleyen Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Serkan Köse, "Biz burada Kürt Halkıyla dayanışmak için bulunuyoruz. İşgalin ve askeri saldırıların derhal son bulmasını istiyoruz. Uluslararası Af Örgütü'ne göre Türkiye savaş suçu işlendi. Bunun araştırılması gerekir. Türk devletine silah ambargosu uygulanmalı” dedi

Köse, uluslararası topluma savaşın durdurulması ve bölgedeki halkların güvenliğini sağlayacak kalıcı bir barışın sağlanması için derhal harekete geçmesi çağrısı yaptı.

RİAZAT: HALKLAR ROJAVA'YI SAVUNMALI

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, "Biz bugün burada Türkiye'nin uluslararası sözleşmeleri çiğneyerek Rojava'ya yönelik saldırılarına tavır almak için bulunuyoruz” dedi.

Daha önce tüm dünyanın DAİŞ'e karşı savaştıkları için kahraman olarak gördüğü Kürtlerin yalnız bırakılmalarına tepki gösteren Riazat, "Biz dünyadaki halkların Kürtleri desteklemeyi sürdüreceklerini umuyoruz. Demokrasi ve insan haklarını gerçekleştiren sistemi savunacaklarına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

VARGAS: ABD KÜRTLERE İHANET ETTİ

Sol Parti Milletvekili Lorena Delgado Varas, Türkiye'nin giderek daha saldırganlaşmaya başladığını gözlemlediğini belirttikten sonra, "Kürt halkıyla uzun süredir dayanışmamızı sürdürüyoruz. Ekonomik çıkarların önde geldiğini ve ABD'nin Kürtlere nasıl ihanet ettiğini görüyoruz” dedi.

Kürt halkının hem kendisi hem de başkaları için verdikleri mücadelenin görülmek istenmemesinin üzücü olduğunu söyledi.

İZOL: KÜRTLER ERDOĞAN VE ÇETELERİNE CEVAP VERECEK GÜÇTE

İsveç Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, Türk devletinin yıldır Kürtlere elinden gelen tüm kötülükleri yaptığını, diz çöktürmek için Kürtleri bombaladığını söyledi.

Türk devletinin, şimdi de Erdoğan'ın arkadaşları DAİŞ'i yenilgiye uğratan Rojava'daki Kürtleri hedef aldığını ve çocuklarını katlettiğini belirtti.

İzol, "Napalm ve fosfor bombaları atıyor. Bunun sonu yok. Türkiye 100 senedir Kürtleri yok etme için uğraşıyor. Ama Kürtler buradadır ve hiçbir zaman halk olarak bitmez. Tüm haklarımızı alacağız. Erdoğan ne yaparsa yapsın, Kürt halkı bütün saldırılara rağmen ayaktadır ve birliktedir. Erdoğan ve çetelerine cevap verecek güçtedir.”

KARA: TÜRK HALKI ANLAMALI

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Şükran Kara, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgaline tepki göstererek, "Türk halkı da artık bizi anlasın. Orası Rojava'nın en sakin yeriydi. Gidip orayı da bozdular" diye belirtti.