İsrail’den AB’ye ‘içişlerine müdahale’ suçlaması

İsrail, ‘içişlerine müdahale ettiğini’ iddia ettiği Avrupa Birliği’nin (AB) büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İsrail Başbakanlık Bürosu’ndan yapılan açıklamada, parlamentoda çıkması istenen bir yasaya karşı olan AB diplomatlarının İsrailli parlamenterler nezdinde girişimde bulundukları iddia edildi. Açıklamada, İsrail’in ‘rahatsızlığının’ bildirilmesi için AB’nin ülke nezdindeki büyükelçisi Emanuele Giaufret, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Açıklamada, AB Büyükelçisi’ne İsrail’in alacağı ‘ek önlemlerin’ de iletileceği kaydedildi.

SADECE YAHUDİLERİN ALINACAĞI SEMTLER YASASI

AB ile İsrail arasındaki diplomatik krizin kaynağında, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun partisi Likud tarafından parlamentoya (Knesset) getirilen bir yasa tasarısı bulunuyor.

Söz konusu yasa, İsrail’de bazı yerleşim birimlerinin ‘sadece Yahudilerce yaşanmasına’ imkan verecek. Netanyahu’nun yaz tatilinden önce Knesset’ten geçmesini istediği tasarı hayata geçerse, bu kapsama giren yerleşim birimlerindeki Filistinli Araplar yerlerinden edilecek.

Yasa tasarısına Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile yargı üyelerinin açıkça karşı olduğu biliniyor. Rivlin, tasarının yasalaşması halinde İsrail ve dünya genelindeki Yahudilere ‘zarar vereceğini’ söylemişti.