İsrail’de Ermeni soykırımı tasarısına ilişkin oylama iptal

İsrail parlamentosunda Ermeni soykırımı tasarısına ilişin bu Salı öngörülen oylama, hükümetin muhalefet etmesi nedeniyle iptal edildi.

İsrail Parlamentosu (Knesset), Mayıs ayı sonunda muhalefetteki merkez sol partisi Meretz milletvekili Tamar Zandberg’in Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin önerisini tartışmaya onay vermişti. Milletvekili, sağcı hükümetin de desteğini almak için oylamayı Türkiye’deki 24 Haziran seçimlerinden sonra öngörüyordu.

Ancak Zandberg’e göre Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesine rağmen hükümet ve iktidardaki koalisyon, oylamaya karşıtlığını sürdürdü.

Zandberg, Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Verilen sözlere ve gecikmelere rağmen, hükümet ve koalisyon Ermeni soykırımını tanımayı reddediyor” dedi. Merkez sol milletvekili Zandberg, oylamayı iptal etmeye zorlandığını ifade etti.

İsrail hükümeti Haziran ayı başında da Ermeni soykırımını tanıma yasasını ertelemişti. Resmi açıklama, Erdoğan’ın bu oylamadan fayda göreceği yönünde ifade edilmişti. Merkez sol Meretz, 1989 yılından beri Ermeni soykırımının tanınması için girişimlerde bulunuyor ancak İsrail hükümetleri bugüne kadarki tüm girişimleri, Türkiye ile ilişkilerini bozmamak için reddetti. İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda kamuoyu önüne sürekli gerilse de, işbirliğinde herhangi bir kopuş yaşanmadı.