İspanyol milletvekillerinden Katalan bağımsızlıkçılar için af kararı

İspanya’da Pedro Sanchez'in Sosyalist hükümeti tarafından bağımsızlık yanlısı hareketin desteğini kazanmak amacıyla önerilen yasa tasarısı 172'ye karşı 178 oyla kabul edildi. Tasarı Senato'da oylanmayı bekliyor.

Katalonya'da2017'de başarısızlıkla sonuçlanan ayrılık girişim nedeniyle hüküm giyen ya da yargılanan bağımsızlık yanlısı Katalan aktivistler için hükümetin önerdiği af yasası kabul edildi. 

İspanyol milletvekillerinin onayladığı yasa tasarısı, Sosyalist Başbakan Pedro Sánchez için kilit önem taşıyordu. 

Sosyalist Parti’nin bağımsızlık yanlısı iki Katalan partisiyle müzakere ettiği yasa tasarısı 172'ye karşı 178 oyla kabul edildi. 

Tasarıya şiddetle karşı çıkan ve görüşülmesini mümkün olduğunca geciktirme sözü veren sağ kanat kontrolündeki Senato'ya sunulacak. 

Metnin daha sonra alt meclise geri dönmesi gerekecek ve nihai kabulün Mayıs ayından önce olması beklenmiyor.

Ancak tasarının parlamentodan yeşil ışık alması Sanchez için siyasi bir başarı olarak değerlendirildi. 

Af yasası, Sánchez'in 2018'de iktidara gelmesinden bu yana parlamentoda oylanan en tartışmalı metin oldu.

Oylama, haftalardır her gün birbirlerine yolsuzluk suçlamaları yönelten sol hükümet ile sağcı ana muhalefet Halk Partisi (PP) arasında aşırı gerginliğin yaşandığı bir ortamda gerçekleşti. PP ve aşırı sağ yasaya şiddetle karşı çıkıyor. 

Aftan yaklaşık 400 kişinin yararlanması bekleniyor.  Carles Puigdemont başkanlığındaki Katalan bölgesel hükümeti 2017’de tek taraflı olarak kendi kaderini tayin kararı almış ve İspanya’nın çağdaş tarihinin en ağır siyasi krizi yaşanmıştı. Dönemin sağcı hükümeti Katalonya’nın gösterdiği iradeyi bastırmış ve yöneticilerini hapse mahkum etmişti.

Üç yıl önce Sánchez 2017 olaylarındaki rolleri nedeniyle hüküm giyen dokuz bağımsızlık yanlısı aktivisti affetmiş, ancak Temmuz ayında yapılan parlamento seçimleri kampanyası sırasında affa karşı olduğunu açıkça belirtmişti.

Ancak seçim aritmetiği Sanchez’in fikrini değiştirmeye zorladı. 23 Temmuz'da yapılan seçimlerin sonuçları, bağımsızlık yanlısı iki Katalan partisinin desteği olmadan Sanchez’in iktidarda kalması için mümkün değil. Katalan partiler de Sanchez’e şartlı destek sunmuşlardı. 

Af yasasına ilişkin ilk oylama 30 Ocak'ta yapıldı ancak Puigdemont'un partisinden yedi milletvekili, metni yetersiz bularak karşı oy kullanmış ve tasarı geçmemişti.  Bu nedenle Sosyalistler müzakereleri yeniden başlatmak ve Katalan partilerintaleplerini kabul etmek zorunda kaldı.