İspanya Riyad’a lazer güdümlü bomba satışından vazgeçti

İspanya, Suudi Arabistan’a 400 lazer güdümlü bomba satışını iptal etti.

Cadena SER radyosu, İspanya hükümetinin Yemen’de Ağustos ayında hava saldırılarında en az 66 çocuğun hayatını kaybetmesi ardından Suudi Arabistan’a lazer güdümlü bomba satışından vazgeçtiğini duyurdu.

Radyoya göre, Haziran başında iktidara gelen sosyalist Pedro Sanchez hükümeti, 2015 yazında önceki muhafazakar hükümet tarafından yapılan bir silah anlaşmasının iptali için Temmuz ayında prosedür başlattı. Radyo, Suudi Arabistan’a verilmesi planlanan 400 lazer güdümlü bomba için 9.2 milyon euronun ödendiğini de kaydetti.

Bomba satışından vazgeçildiğine ilişkin bilgi İspanya Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulandı. AFP’ye bir mail gönderen Savunma Bakanlığı, Cadena SER radyosunda yayınlanan haberi doğruladıklarını belirtti ancak başka detay vermedi.

Bu açıklama, silah satış yetkisine sahip olan Ticart Bakanı Xiana Mendez’in aralarında Af Örgütü, Oxfam ve Greenpeace’in de olduğu Riyad’a silah satışına karşı olan sivil toplum örgütleri ile görüşme gerçekleştirdiği bir sırada yapıldı.

Sivil toplum örgütleri, satılan silahların Yemen’de kullanılmasından endişe ediyor.

Ağustos ayında Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Saada vilayetindeki Dahyan’da düzenlediği bir hava saldırısında 40’ı çocuk olmak üzere 51 kişi hayatını kaybetmişti. Bu katliam, uluslararası alanda tepkiye neden oldu ancak Batılı iktidarların Suudi Arabistan ile yoğun ilişkileri devam ediyor.

Sivil toplum örgütleri Suudi Arabistan’a silah satışının durdurulmasını istiyor.

Nisan ayında Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman, İspanya ziyareti sırasında 1.8 milyar euro değerinde beş savaş gemisi satın almak için protokol anlaşası yapmıştı. İspanya, 2017yılında toplam 4.35 milyar euroluk savaş materyali ihraç etti. Hükümet verilerine göre bunun 270 milyon euroluk kısmı Suudi Arabistan’a satıldı.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.