İspanya’da kiliselere saldırı DAİŞ çete üyesinin işi çıktı

İspanya'nın güneyinde bulunan Algeciras kentinde iki kiliseye saldırıp bir zangocu katleden ve dört kişi yaralayan saldırganın DAİŞ çeteleriyle bağlantıları tespit edildi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü akşam saatlerinde Endülüs Özerk Bölgesi sınırları içinde yer alan Algeciras kentinde birbirine yakın mesafede bulunan iki kiliseye yönelik gerçekleşen saldırı İspanya’yı şoke etmişti. 25 yaşındaki Fas kökenli peş peşe girdiği iki kilisede bir zangocu (kilise görevlisi) katletmiş, aralarında bir rahibin de bulunduğu dört kişiyi de yaralamıştı.

Üçüncü kiliseye saldırı yapmaya çalışırken polis tarafından gözaltına alınan saldırgana ilişkin tutuklama kararı veren başkent Madrid’de bulunan Ulusal Mahkeme, “terörist saldırı” soruşturması açıldığını bildirdi. Saldırgan hakkında verilen tutuklama kararında hakim, saldırganın girdiği İspanya’nın liman kenti Algeciras’in merkezinde bulunan iki kilisede tekbir getirerek palayla kiliselerin cemaat üyeleri ile çalışanlarına saldırdığını söyledi.

BAĞIMSIZ ÇETE HÜCRELERİNDEN

İspanyol medyasında yer alan haberlere göre soruşturmada elde edilen ilk bulgular, saldırganın kendilerini “cihadist selefist” olarak adlandırılan DAİŞ çeteleriyle bağlantıları ortaya çıktı. Saldırının ardından basına konuşan İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, saldırının tek bir kişi tarafından gerçekleştiğini açıkladı.

Saldırganın daha önce Almanya ve Fransa’da görüldüğü gibi DAİŞ çetelerinin “yalnız kurt” olarak adlandırdığı bağımsız hücreler içinde yer aldığı ifade edildi. Geçtiğimiz Haziran ayında sınır dışı kararı verilmesine rağmen İspanya’yı terk etmeyen saldırganın daha önce polis ile güvenlik birimlerinin dikkatini çekmediği de aktarıldı.

6 YIL SONRA İLK TERÖRİST SALDIRI

İspanya’daki son terör saldırısı 2017 yılının Ağustos ayında Barselona ile Cambrils kentlerinde gerçekleşti. İspanya’nın yakın tarihindeki en büyük terör saldırısı ise 11 Mart 2004’te Madrid’deki tren garında gerçekleşmişTİ. 193 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu saldırının ardından ülke çapında 200’den fazla “radikal İslamcı” tutuklanmıştı.