İsfahan'dan Tahran'a protestolar yayılıyor

İran’da İsfahan’daki protesto eylemleri, Tahran, Kerec, Ahvaz, Arak ve diğer bir çok kentte yayıldı. Kerec’te bir dini okula saldırı düzenlendiği iddia edildi.

Hayat pahalılığı, yolsuzluklar, elektrik ve su kesintileri, siyasi ve toplumsal baskılar, bir çok kentte halkı sokaklara çıkardı. ABD’nin yaptırımlara geri dönmesi ile birlikte endişeler de tırmandı. İran riyali, dolar karşısında çökerken, kuraklık ülkenin bir çok bölgesine yayılmış durumda. Elektrik kesintileri ve su krizi ile birlikte, günlük yaşam son derece zorlu hale gelmiş bulunuyor. Yetkililer, savaşa devasa bütçeler ayırırken, ekonomik, çevresel ve sosyal sorunlar karşısında ciddi tedbirler geliştirmiyor.

İsfahan’da başlayan protesto eylemleri, 2 Ağustos günü Şiraz, Meşed, Şahin Şahr, Necef Abad gibi kentlere sıçradıktan sonra, Ahvaz, Arak, Kerec, Tahran ve diğer bir çok kente daha yayıldı.

Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece Tahran yakınındaki Kerec’de bir çok noktada protesto eylemleri gerçekleşti. Muhafazakarlara yakın Fars haber ajansı, saat 21.00 sıralarında dini bir okulun saldırıya uğradığını iddia etti. Habere göre eylemciler kapıları kırmaya ve içeriye yanıtı maddeler atmaya alıştı. Aynı haberde bir yetkili, eylemcilerin taşlarla geldiği ve tüm camları kırarak rejim karşıtı sloganlar attığını söyledi.

Muhalif kaynaklar, okula girmeden önce paramiliter besic güçleri ve devrim muhafızlarının gençlere saldırdığı ancak gençlerin saldırıları püskürterek ilerlediği ve okula girmeyi başardığını belirtti. Gençlerin paramiliterlere ait bir çok motosikleti de ateşe verdiği öğrenildi.

İran’daki eylemler batılı medyada yer bulamıyor. Yabancı medyanın ülkedeki protesto eylemlerini izlemesi yasak.

Son günlerde çok sayıda kentte eylemler gerçekleşti. Sosyal ağlarda, eylemlerin görüntüleri de paylaşılıyor. Ahvaz’da sokaklara çıkan geçler “Düşmanımız burada, ama Amerika olduğu yalanını söylüyorlar”, “Halk yoksul, mollalar ise tanrılar gibi yaşıyor” şeklinde sloganlar attı.

Tahran’da Veliyê Asr meydanında “Kahrolsun Hamaney”, “Kahrolsun diktatör” gibi sloganlar yükselirken, devrim muhafızları sert müdahalede bulundu. Bunun üzerine eylemciler çöp konteynırlarını ateşe vererek, Huseyin meydanına doğru ilerledi.

Arak’ta da benzer sloganlarla halk yürüyüşe geçti. Necef Abad’da kadınlar “Suriye’de savaşı beslediler ama gençlerimizi yok ettiler” şeklinde slogan atarak, tepkilerini dile getirdi. Geniş güvenlik tedbirlerine rağmen sokaklara çıkan gençler “Baskılar işlemeyecek, ayaklanma devam edecek” sloganını attı.

Şiraz’daki eylem ise Daryus sokağında gerçekleşti. “Mollalar defolun” diyen eylemcilere polis gaz bombaları ile müdahalede bulundu.

İran rejimi eylemleri bastırmak için idam tehdidine de başvuruyor. Eylemlerde onlarca kişi gözaltına alındı. Uluslararası Af Örgütü, şiddet içermeyen suçlara idam cezasını uygulamanın uluslararası hukukun doğruda ihlali olacağı tepkisinde bulundu. Af Örgütü sözcüsü Arab News’e yaptığı açıklamada, adli erkin ekonomik ve parasal krizden dolayı tutuklananların idam cezası alabileceği yönündeki açıklamasının kaygı verici olduğunu belirtti.