İran’dan Washington’a 'uranyum' tehdidi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmayı bozması halinde İran’ın “sıkı bir şekilde” uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacağını açıkladı.

New York’ta gazetecilere konuşan Cevad Zarif, İran’ın nükleer bomba arayışında olmadıını ama ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesine vereceği yanıtın muhtemelen uranyum zenginleştirmeyi yeniden başlatmak olacağını söyledi. Uranyum zenginleştirilmesi, atom bombası üretiminde kilit bir unsur olarak biliniyor.

Zarif, “Amerika hiçbir zaman İran’ın nükleer bir bomba üretmesinden korkmamalıydı, ama eğer Başkan Trump anlaşmadan resmi olarak çekilirse sıkı bir şekilde uranyum zenginleştirmemizi devam ettireceğiz” dedi.

Trump, Avrupalı ittifaklarına İran ile yapılan nükleer anlaşmayı gözden geçirmesi için 12 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. Trump, anlaşma metnindeki “korkunç eksiklerin giderilmesini” istiyor. Eğer 2015’de Viyana’da ABD’nin de imzaladığı bu anlaşmanın sertleştirilmezse, Trump yönetimi anlaşmadan çekilecekleri tehdidinde bulunuyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de iki hafta önce yaptığı açıklamada ABD’nin anlaşmadan çekilmesi hainde buna “pişman” olacağını söylemişti.

İran ile nükleer anlaşma sorunu, Pazartesi günü Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılacak görüşmenin de gündeminde yer alıyor. Cuma günü de Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington’da olacak.

İranlı Bakan Zarif, Avrupalı yöneticilerin ABD’ye anlaşmanın sürmesi için baskı uygulaması gerektiğini söyledi.