İran'dan Trump'a yanıt

Trump'ın Suudi Arabistan'da İran için sarf ettiği "küresel terörizmin öncüsü" sözlerine İran Dışişleri Bakanı Zarif, yanıt verdi. Zarif, "Bu saldırı dış siyaset mi yoksa Suudi Arabistan'dan alınan 480 milyar doların kaymağı mı?" diye sordu.

İran Dışişleri Bakanı Cewad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde, İran için sarf ettiği "İran rejimi, küresel terörizme öncülük ediyor" sözlerine yanıt verdi.

Zarif, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "İran, gerçek bir seçimi daha yeni geride bırakmışken, 'demokrasinin ve orta yolun beşiği' ABD'nin Başkanı tarafından saldırıya uğruyor" sözleriyle Trump'a yanıt verdi.

ABD'nin Suudi Arabistan ile yaptığı silah anlaşmasını daha hatırlatan Zarif, "Bu saldırı dış siyaset mi yoksa Suudi Arabistan'dan alınan 480 milyar doların kaymağı mı?" diye sordu.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

Trump, 21 Mayıs günü Riyad'da "ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Suriye rejiminin İran tarafından desteklendiğini belirterek, "İran rejimi, küresel terörizme öncülük ediyor. Bölgede yıkım ve kaosu yayıyor" demişti.

Trump, seçim kampanyası boyunca İran'ın Batı'nın P5+1 ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşmayı hedef almış ve seçildiği taktirde anlaşmayı feshedeceğini söylemişti.

Diğer yandan İran ile Suudi Arabistan arasındaki ezeli rekabet ise başta Yemen ve Suriye olmak üzere birçok yerde vekalet savaşı olarak devam ediyor. Trump'ın söz konusu sözleri Suudi Arabistan'da ve silah anlaşmasının hemen ardından sarf etmiş olması da İran'a mesaj olarak yorumlanıyor.

6 Mayıs günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, katıldığı bir televizyon programında "İran rejiminin amacının Mekke'ye ulaşmak olduğunu biliyoruz ve biz savaşın kendi topraklarımıza gelmesini beklemeyeceğiz. Biz de bu savaşın Suudi Arabistan'ın değil İran'ın topraklarında yaşanması için çalışacağız" demişti.

7 Mayıs günü bu sözlere yanıt veren İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan, Suudi Arabistan'a "Eğer düşüncesizce bir hareket yaparlarsa, Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine hariç müdahale etmediğimiz yer kalmaz" sözleriyle yanıt vermişti.