İran’daki sel felaketinin bilançosu netleşiyor

İran’da aşırı yağışlardan 25 eyaletin şehir, kasaba ve köylerinde yaşanan sel felaketinin bilançosu netleşiyor. Sadece Şiraz’da 19 kişi ölürken, 119 kişi de yaralandı.

Günlerdir aralıksız bir şekilde devam eden yağışlardan dolayı hafta sonundan beri özellikle Gülistan, Horasan, Mazenderan, Xhuzistan, Gilan, Şiraz, Loristan eyaletlerinde birçok kent, kasaba ve köyde su baskınları meydana geldi. Benzeri görülmemiş bu su baskınlarının 31 eyaletten 25'ini vurmasından ötürü can ve mal kaybı sonuçlarını açığa çıkarma çalışmaları başlatıldı. 

FELAKETİN MERKEZİ ŞİRAZ

İran'ın resmi makamlar tarafından yürütülen can ve mal kaybını araştırma sonuçlarına ilişkin şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Sadece Şiraz’da 19 kişinin öldüğü, 119 kişinin yaralandığı belirtildi. İran resmi makamlarından maddi hasara ilişkin sadece Şiraz’da 400 aracın sele kapıldığı, Şiraz merkez ve bağlı köy ile kasabalarda onlarca evin yıkıldığı belirtildi.

İran’ın 25 eyaletini etkileyen benzeri görülmemiş su baskınlarında henüz tüm eyaletlerde yaşanan can ve mal kayıplarına ilişkin resmi bilanço verilmezken, bazı kaynaklara göre ölü sayısının 50’yi geçtiği, yaralı sayısının ise 400’ün üzerinde olduğu belirtiliyor. 

BELEDİYE BAŞKANINA SUÇLAMA

Şiraz’da dün sel felaketinin yaşandığı sırada şehrin belediye başkanının şehirde olmaması dikkat çekti. İran İslam Cumhuriyeti Şiraz Mahkemesi Başkanı Ali Salihi Şiraz’ın belediye başkanının şehirde bulunmamasını sorumsuzluk olarak niteledi. Şehir içi ve her yıl yağmur sularının aktığı derelerin temizlenmemesinin sel baskınının nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Ali Salih’i Newroz’dan bir hafta önce sel uyarısı yapılmasına rağmen bir tedbirin alınmasından şehrin yöneticilerini sorumlu tutarak, sel felaketinin nedenleri ve bilançosunun açığa çıkarmak için araştırma başlattıklarını, sorumluları açığa çıkarıp cezalandıracaklarını söyledi. 

TAHRAN TEHLİKEDE

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki sel felaketinde yaşanan can ve mal kayıplarından şu ana kadar tespit edilenleri doğruladı. Yağışların devam etmesinden dolayı taşma riski taşıyan Tahran’ın kuzeyindeki Sadabad, Derbend ve Derka tedbir alındığını söyledi. Bu barajların taşması sonucu Tahran büyük bir felaket yaşayacak. Tahran’ın yanı sıra su baskınlarından en çok etkilenen eyaletlerden Loristan, Xhuzustan ve Kohkiloye ve Boyerahmad eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. 

İran’ın kuzeyinde sel felaketi ve tehlikesi devam ediyor. Gülistan Eyalet Valisi Mir Mıhemmed Geravi sel tehlikesinden ötürü eyalete bağlı Gemişan şehri sakinlerinden şehri boşaltmalarını istedi.  

ROJHİLAT'TA KRİZ MASASI

Sel felaketine karşı tedbir almak ve halkın can ile mal güvenliğini sağlamak için Rojhilatê Kurdistan’ın Kirmaşan şehrinde kriz masası kuruldu. Kriz masası tarafından Kirmaşan yakınlarında bulunan Elwend Nehri yatağına yakın yerde bulunan Serpolzehaw ve Kasr-ı Şirin halkının o bölgelerden uzaklaşması istendi. 

YÜZLERCE YERLEŞİM YERİ SUSUZ, ELEKTRİKSİZ

Sel felaketinden ötürü birçok şehir, köy ve kasabanın elektrikleri ve içme suyu kesildi. Yolların kapanmasından ötürü binlerce köye, onlarca kasaba ve şehir ile yolların kapanmasından ötürü hâlâ ulaşılabilmiş değil. Yüzlerce ev yıkıldı. Birçok köy, şehir, kasabaya hâlâ elektrik ve su verilmiyor. Bu şehirlerden biri de Loristan Eyaletinin Memülan şehri ve şehre bağlı onlarca köy. 

İran’ın kuzeyindeki birçok eyaleti etkileyen su taşkınlığı, İran’ın iç kesimi ve batısında yer alan İsfahan, Horremabad eyaletleri ile Güney kesimindeki birçok yerde de etkili oldu.