İran’daki seçimlere boykot damgasını vurdu

İran’daki seçimlerinde muhafazakarların parlamentodaki kontrollerini daha da güçlendirmesi konusunda bir şüphe kalmazken, 45 yıllık İslam Cumhuriyeti’nin en düşük katılımlı seçimleri oldu.

Seçimlerden iki gün sonra oy sayımı devam ederken, İçişleri Bakanlığı tarafından nihai sonuçların açıklanması bekleniyor.

Resmi medya göre parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 41 civarında oldu. Bu oran, 45 yıllık İslam Cumhuriyeti'nde rekor ilgisizliği gösteriyor. Hükümet, dini lider ve ordunun halkın sandığa gitmesi için baskıları, tehditleri ve tekrarlanan açıklamalarına rağmen boykotun etkili olduğu anlaşılıyor.

290 milletvekili parlamento ile Yüksek Rehber'in atanmasından sorumlu Uzmanlar Meclisi'nin 88 üyesini seçmek için yapılan çifte oylama, 85 milyon nüfuslu ülkede 61 milyon seçmenin yaklaşık 25 milyonunu harekete geçirdi. Bağımsız bir tahmin henüz mevcut değil. Katılımın gerçekte daha düşük olabileceği sanılıyor.

Bu seçimler, eylül 2022’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da katledilmesiyle başlayan benzeri görülmemiş “Jin Jiyan Azadî” isyanından bu yana yapılan ilk seçimler oldu. Bu seçimlere ilişkin merak edilen tek konu katılım oranıydı.

2020'de yapılan bir önceki parlamento seçimlerinde yüzde 42,57 oranında katılım sağlanmış ve bu oran 1979'da İslam Cumhuriyeti'nin ilanından bu yana en düşük seviye olarak değerlendirilmişti.

Ancak yetkililer, "yabancı düşmanlar tarafından kışkırtılan seçimleri boykot etme planının" işe yaramadığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi cumartesi günü yaptığı açıklamada bunun "2022'deki ayaklanmalardan sonra İran'ın düşmanlarına yaşatılan bir başka tarihi yenilgi" olduğunu savundu.