İran’da su krizi: Protestolar yayılıyor

İran’da temiz su krizi ve riyalin değer kaybetmesine karşı bir çok kentte protesto gösterileri yapıldı.

1 Temmuz gecesi, Ahvaz, Abada, Mahşehr, Karun ve Hormusa kentlerinde ağırlıklı olarak gençler sokaklara çıkarak, Hürremşehr patlak veren eylemleri destekledi.

Ahvazlı gençler Naderi sokağında toplanarak, “Yaşamım ırmak için”, “Hürremşehr halkı susuz” ve “Devrime evet” gibi sloganlar attı.

Hormusa’da yoğun polisiye baskılara rağmen, Hürremşehr için eylemler gerçekleşti. Abadan’da Seliş ilçesinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Devlet güçleri yolları tutarak geçişleri engelledi.

Hürremşehr’de Cumartesi akşamı gerçekleşen eylemlerde “Hamaney’e ölüm”, “Ruhani’ye ölüm” gibi sloganlar dikkat çekti. “Korkmayın, birlikteyiz” diye haykıran gençler, yetkililerin beceriksizliği yüzünden suyun kirlendiği tepkisinde bulundu. Devlet güçlerinin bu kentteki eylemlere müdahalesi sonucu bir çok kişi plastik mermiler veya gaz bombaları ile yaralandı. Eylemler sırasına özel kuvvet polisine ait bir araç da gençler tarafından ateşe verildi.

Bazı kaynaklar ülke genelindeki eylemlerde 4 sivilin kurşunla öldüğünü iddia etti. Ancak bu bilgi henüz doğrulanamadı. Ayrıca onlarca kişinin eylemlerde gözaltına alındığı belirtiliyor.

Hürremşehr ve Abadan, Huzistan eyaletinde bulunuyor. Bu eyalet, 1980-88 Irak-İran savaşında yerle bir edildi. Eyaletin nüfusu çoğunlukla Araplardan oluşuyor. Dezavantajlı bir bölge olarak dikkat çeken Huzistan, özellikle hava kirliliği ve kuraklık sorunu yaşıyor.

Ülke genelinde kuraklık sorunu giderek ağırlaşıyor. Muhaliflere göre, hükümetin kötü çevre politikası ve yolsuzluklar, sorunları ağırlaştırıyor. Çevre ve iklim sorunlarına karşı ciddi tedbir alınmazken, savaşa ve silahlanmaya astronomik bütçeler ayrılıyor.