İran’da sel felaketi biri hariç tüm eyaletleri vurdu

İran’da sel felaketi boyutlandı. 31 eyaletin biri hariç tümü felaketten etkilendi. Rejim 19 ölü olduğunu açıkladı ancak yerel kaynaklar en az 150 ölüden bahsediyor.

İran’da ani bir şekilde bastıran şiddetli yağışlar, neredeyse tüm eyaletlerde sel felaketlerine yol açtı. 31 eyaletten sadece biri, felaketten doğrudan etkilenmedi.

Benzeri görülmemiş bu felakette, ağır can kayıpları ve maddi zararlar oluştu. Sadece Şiraz kentinde, yerel kaynaklara göre 120 ölü var. Bölgeden gelen haberler yaşanmaz koşulların oluştuğuna dikkat çekiyor. Bölge sakinleri temiz su ve elektriğe erişemezken, evleri kullanılmaz hale geldi.

Ülkenin güney batı bölgesinde, su seviyesi alarm bir şekilde yükselirken, başkent Tahran’da da su seviyesi artıyor ve meteoroloji servisleri su baskınları yaşanabileceği uyarısına bulunuyor.

Tüm ülke genelinde yollar sel felaketleri nedeniyle kesildi, köyler giderek daha yalnızlaştı.

Felaketzedeler çoğunlukla kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalıyorlar. Yetkililerin yardımda bulunmadığı tepkisi var.

Hükümet sadece 19 kişinin öldüğünü açıklarken, yerel kaynaklar felakette en az 150 kişinin öldüğünü belirtiyor

Genellikle kurak bir iklime sahip İran’da bu tür su baskınları nadiren yaşanıyor. Ülke onlarca yıldır kurak dönemler yaşıyor. Enerji Bakanı Reza Ardekanian, “Ülkemizi küresel ısınma vurdu” diyerek, iklim değişikliklerini sorumlu tuttu. Ancak muhalif kaynaklar, hükümetin kötü yönetiminin yaşanan dramda birinci derece sorumlu olduğunu belirtiyor.