İran’da neler oluyor?

İran’da yaşanan ekonomik sorunlar, doların yükselmesinden ötürü boykot başlatan esnaf, yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

Halkın da desteğiyle İran’da siyasi kriz de kendini gösterdi. Yaşanan krizden ötürü muhalif bazı kesimler hükûmeti istifaya çağırdı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükûmetin istifasını isteyen kesimlere sert yanıtlar verirken, ABD’yi tehdit etti.

EKONOMİK KRİZ

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran'la olan nükleer enerji anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinin ardından İran’a yönelik başlatılan kuşatma, ambargo politikaları ciddi krizler yaratmaya başladı. Son dönemlerde de İran’dan petrol alan ülkelere Kasım ayından sonra petrol alımı ambargosu da ABD tarafından talep edilmesinden sonra doların bir anda fırlamasından ötürü İran’da yaşanan ekonomik kriz derinleşti. İran esnaf ve tüccarı geçtiğimiz günlerde yaşanan krizden ötürü boykot kararı alarak uygulamaya başladı. İran esnaf ve tüccarının başlattığı boykot da toplumun çeşitli kesimlerinden destek alınca, İran’daki muhalefetten bazı kesimler hükûmeti istifaya çağırmaya başladı.

RUHANİ'DEN İSTİFA ÇAĞRILARINA SERT YANIT

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklama ile ekonomik kriz nedeniyle hükûmete yöneltilen istifa çağrılarını reddetti.

Ruhani, devlet televizyonundan canlı yayımlanan konuşmasında, ülkedeki ekonomik krize ilişkin hükûmete yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

Halkın çektiği zorluk ve sıkıntıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Ruhani, "Birlik olursak ve basiretli davranırsak bütün sorunların üstesinden geliriz" ifadelerini kullandı.

Hükûmete yönelik istifa çağrılarına cevap veren Ruhani, başında bulunduğu hükûmetin seçimlerde 24 milyon oy alarak 81 milyonun güvenine sahip olduğunu söyledi.

Ruhani, "Eğer bazıları hükûmetin korktuğunu ve kenara çekileceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Hükûmet istifa etmeyecek" diye konuştu.

'ABD KOMPLO PEŞİNDE'

ABD'nin ülkesine siyasi ve ekonomik baskılar yaptığını belirten Ruhani, "Dünyaya zorluklara göğüs gereceğimizi fakat bağımsızlık ve özgürlüğümüzden taviz vermeyeceğimizi göstermeliyiz. Hiçbir vatansever yalancı Amerikalılara boyun eğmez" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ülkesine karşı bir komplo olduğunu ifade eden Ruhani, "ABD, siyonistler ve diğer kötülük isteyenler Trump'ın anlaşmadan çekilmesinin hemen ardından bizim de anlaşmadan çıkmamızı beklediler ancak biz bu komployu boşa çıkardık" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'ye karşı duracaklarını ancak ülke içindeki siyasi tartışmaların bu mücadeleye zarar verdiğinin altını çizen Ruhani, "ABD'ye teslim olmayacağız. Halkın izzetini koruyacak ve ABD'ye diz çöktüreceğiz" diyerek ABD’ye tehditlerde bulundu.

HAMANEY, YARGIYA 'HAREKETE GEÇ' DEDİ

Yaşanan krize ilişkin harekete geçen İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, ekonomik kriz protesto gösterilerine karşı "ülkedeki ekonomik güvenliği bozanlara" karşı yargıya harekete geçme çağrısında bulundu.

İran liderinin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamaney, başkent Tahran'daki konutunda Yargı Erki Başkanı Ayetullah Sadık Laricani ve yargı yetkililerini kabul etti.

Ülkedeki ekonomik kriz ve döviz piyasalarında yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hamaney, "Halk, iş alanlarında, yaşam ve geçim konusunda güvenli olmalıdır" dedi.

Ülkedeki ekonomik güvenliği ihlal edenlere karşı yargıya çağrıda bulunan Hamaney, "Yargı ekonomik güvenliği bozanlara karşı hareket etmelidir" ifadesini kullandı.

Hamaney ile görüşmeden sonra İran Yargı Erki Başkanı Laricani, dün yaptığı bir açıklamada, döviz ve altın piyasasında manipülasyon yapanların idamla yargılanabileceği uyarısında bulundu.