İran'da 'kara para aklama' tartışması

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, kara para aklamanın yaşandığına ilişkin açıklamaları ülkede tartışma yarattı. 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, İran’da kara para aklamaya ilişkin yaptığı açıklamalar tartışmalara yol açtı. 

İran Meclisi Ekonomi Komisyonu Üyesi, muhafazakar Milletvekili Ali Ekber Kerimi, Zarif'in açıklamalarıyla ilgili Meclis'e soru önergesi vereceklerini söyledi.

Kerimi, Zarif'in açıklamalarının, 'Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'nu da kapsayan 'Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'na (FATF) üyelik tasarısını kabul etmek için yeterli olmadığını dile getirdi.

Açıklamalara tepki gösterenlerden biri de Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi oldu. Emirabadi, Zarif'in açıklamalarının "rejime hakaret" olduğunu söyledi.

Emirabadi, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kara para aklamanın nerede yapıldığını söylemelidir. Nerede yapılıyor? Sanki bankalarda yapılmıyor mu? Kendisi, Merkez Bankası ve Ekonomi Bakanı'nın bulunduğu heyette yer alıyor. Eğer Zarif'in böyle bir bilgisi varsa, Cumhurbaşkanı'na, yargı erkine veya Meclis'e bilgi vermesi gerekmez miydi?"

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Zarif’in kara para aklama ile ilgili açıklamalarına tepki gösterenlere yaptığı açıklamalarla cevap verdi.

Kasımi, şunları söyledi: "Bazı kişiler ve gruplar ülkenin sorunlarından birini dürüstlükle dile getiren Zarif’in açıklamalarını kendi çıkarları yönünde kullanmıştır. Halbuki bu soruna karşı yasal yollar arayışı çeşitli dönemlerde ülkenin yürütme, yargı ve yasama kurumlarındaki üst düzey yetkililer tarafından vurgulanmıştır."

Zarif’in açıklamalarının yeni bir iddia veya ifşa etme amaçlı olmadığını savunan Kasımi, Dışişleri Bakanı’nın gerçekçi yaklaşımla bu sorunun kötü yönlerini anlattığını söyledi.

Kasımi, “Dışişleri Bakanı, röportajında belirttiği gibi, birçok FATF eleştirmeni ülkenin iyiliğini istiyor ve bir bireye ya da organa gönderme yapmıyor, ancak yerli çeteler ya da uluslararası kaçakçılar tarafından yapılan kara para aklama gerçekliği örtbas edilecek bir mesele değil” diye konuştu.

ZARİF NE DEMİŞTİ?

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkede kara para aklamanın bir gerçek olduğunu ve bu işi yapanların güçlü bir medya desteğini arkasına aldığını, İran'da birçok kişi tarafından yüz milyarlarca tümen kara para aklaması yapıldığını belirtmişti. Zarif, aynı kişilerin milyonlarca tümeni bu konuyla ilgili harcayarak (kara para harcamanın engellenmesi aleyhine) kamuoyu oluşturduğu şeklinde açıklamalar yapmıştı. 

Ancak Zarif, söz konusu kişi ve kuruluşların kim veya kimler olduğu konusunda bilgi vermekten kaçınmıştı.

Muhafazakarlarla Reformcular arasında yeni bir çatlak olarak değerlendiriliyor

'Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'nu da kapsayan 'Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'na (FATF) üyelik konusu, İran'da son günlerde tartışmalara yol açtı. Hasan Ruhani hükûmeti, tasarının kabul edilmesi konusunda ısrar ederken, ülkedeki muhafazakarlar karşı çıkmıştı. Geçen günlerde İran Meclisinde kabul edilen tasarı, çoğunluğu muhafazakarlardan oluşan Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedildi.

Yaşanan bu gelişmeler İran’da muhafazakarlar ile liberaller arasında yeni bir çatlak olarak yorumlanıyor.