İran, Ahvaz saldırısının faillerini tespit etmiş!

İran rejimi, Cumartesi günü Ahvaz’da askeri geçit törenine yönelik düzenlenen saldırının faillerini tespit ettiklerini açıkladı. Rejime göre, saldırıyı bazı Arap ülkelerinin desteklediği “tekfirciler” yaptı.

Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz’da Cumartesi günü askeri geçit töreni sırasında düzenlenen silahlı saldırıda 12’si Devrim Muhafızı olmak üzere en az 25 kişi ölmüştü.

Bu saldırı ardından yoğun gözaltı operasyonları gerçekleşti. İran İçişleri Bakanlığı, “İlk dakikalardan itibaren yürütülen istihbarat operasyonlarında, reaksiyoner Arap ülkelerinin desteklediği ayrılıkçı tekfirci gruplara bağlı terörist bir komandonun beş üyesi tespit edildi” dedi.

İran’da yetkili makamlar “tekfirci” kavramı ile radikal Sünni İslamcıları kast ediyor. Arapçanın “takfir” kelimesinden türetilen bu kavram, özellikle aşırılıkçıların “dinsiz” olarak değerlendirdikleri kişilere karşı işledikleri şiddeti gerekçelendirmek için kullanılıyor.

İran İçişleri Bakanlığı, gizli bir sığınak bulduklarını ve saldırı ile bağlantılı 22 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Açıklamada, askeri patlayıcı maddeler ve iletişim ekipmanların da bulunduğu ve el konulduğu ifade edildi.

Bakanlığa göre saldırının talimatını verenler ve dış destekçiler de tespit edildi. Açıklamada, “Uygun görüldüğü zamanda daha fazla bilgi verilecek” denildi.

Saldırı Cumartesi sabahı askeri geçit töreni sırasında gerçekleşmişti. İranlı yetkililere göre saldırıyı dört kişi gerçekleştirdi. Her dördünün de öldürüldüğü bilgisi verildi. Saldırı iki grup üstlendi. Biri Ahvaz Ulusal Direniş Cephesi, diğeri ise DAİŞ çeteleri.

Çoğunluğu Arap vatandaşların yaşadığı Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz, Tahran’ın 560 kilometre güneyinde bulunuyor.