İran: ABD’nin casus dronu daha önce de ihlal yaptı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’ye ait predatör tipi bir insansız hava aracın Mayıs ayı sonunda da ihlalde bulunduğunu açıkladı.

Zarif, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada ihlalde bulunan aracın “MQ9” olduğunu bildirdi. Bu kod, Predator B tipi gözetim ve saldırı dronları için kullanılıyor.

Olayın 26 Mayıs günü gerçekleştiğini belirten Zarif, insansız hava aracının izlediği yolu gösteren bir harita da paylaştı.

Harita, 26 Mayıs günü saat 19.12 ile 22.52 arasındaki İHA güzergahını net bir şekilde sunuyor.

Haritaya göre, Amerikan dronu İran’ın güney kıyısındaki Aseluye limanı açıklarında İran karasularının üzerinde uçtuğunu gösteriyor. Buna göre 20.29’da sınır ihlali gerçekleştiren dron, 21.03 ile 21.09 arasında, uyarı aldıktan sonra geri çekiyor. İran’ın 20.30’da uyardığı görülüyor. Yine haritaya göre, aynı dron, sınıra yaklaşırken 21.31 ile 21.33’te iki kez daha İran tarafından uyarılıyor.

İran Devrim Muhafızları, 20 Haziran günü bir Amerikan casus uçağını Hürmüz Boğazı yakınında vurarak düşürmüştü. ABD, dronun uluslararası hava sahasında olduğunu iddia ederken, İran düşürülen aracın görüntülerini de yayınlayarak, sınır ihlali olduğunu belirtmişti.