İran, 60 yıl sonra ilk kez IMF’den para istedi

İran rejimi, koronavirüs salgınına karşı koyabilmek için Uluslararası Para Fonu IMF’den derhal kredi kolaylığı istedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Twitter üzerinde yaptığı açıklamaya göre IMF’nin Genel Müdürü Kristina Georgieva, salgından etkilenen ülkelere hızlı finansman desteği sunacaklarını bildirdi

Zarif, “Merkez Bankamız acilen bu kolaylığa erişim talep etti” dedi. İran, 1960 ile 1962 yılları arasında İMF kredisinden yararlanmıştı.

Zarif, IMF’nin Yönetim Kurulunu “tarihin iyi tarafından olmaya ve sorumlu davranmaya” çağırdı.

IMF’nin verebileceği farklı borçların kurumun Yönetim Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak pratikte hiçbir karar ABD’nin iradesi dışında alınmıyor. ABD ise İran’a karşı maksimum baskı politikası yürütüyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi şu ana kadar bu politikasını yumuşatma yönünde bir adım atmadı.

İrna haber ajansına göre İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Hemmati, hızlı mali kredi mekanizmasından yararlanmak için resmi talep mektubunu 6 Mart günü ilettiklerini bildirdi.

700 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR İDDİASI

İran’da son 24 saat içerisinde resmi açıklamalara göre en az 75 kişi daha virüsten öldü. Toplam ölü sayısı 429’a yükseldi. Vaka sayısı ise 10 bini aştı.

IranWire sitesinde yer alan bir iddiaya göre İran’daki Ulusal Koronavirüs Komtiesi karantina uygulanmazsa Mayıs ayı sonuna kadar 700 bin kişi ölebileceği tahmininde bulundu. Gelinen aşamada virüsün bulaştığı bölgelerin tamamen karantinaya alınması halinde bile 200 bine yakın kişi hayatını kaybedebileceği öne sürüldü. Ancak bu bilgilerin doğruluğu teyit edilemedi.